Followers

Ahad, 21 Ogos 2011

Nasi Lemak Hujan Panas

Assalamualaikum...


Hari ni dari tengahari terpk2 nak masak ape la untuk berbuka hari ni.. Bila en. suami ade kat umah tak keje ni... kene la masak ala2 special sket.. takde la special mane pun... janji lain lebih skit laa.. kalau tak.. buka sorang2.. wat cekodok je... hehehhe.. hasil dari intai dari dapur ke dapur alam maya ni... tertarik pulak dgn nasi lemak hujan panas dari kak Azlita ni.. di tambah la lagi dgn dengan gambar2 yang sangat menarik tu... memang tak rugi la mencuba resepi ni.. sedap sgt nasi lemak nye tambah lagi dgn kaler2 tu... fuuuhhh.. jom tengok resepi nye... mohon ye kak azlita nak cnp kat sini... mintak halal yeee... :) 


Nasi Lemak Hujan Panas
Sumber : Masam Manis


2 mug beras - dicuci bersih 
1/2 mug santan pekat 
2 mug air - ikut jenis beras 
1 biji bawang putih - di mayang halus 
1/2 inchi halia - di ketuk / dihiris halus 
1/2 sudu kecil halba 
1 sudu kecil garam 
Sehelai daun pandan 
Sedikit pewarna merah, kuning dan hijau
Kacau nasi di setiap bahagian warna, jangan di kacau secara keseluruhan lagi.
Masukkan semua bahan ke dalam rice cooker KECUALI pewarna.
Masak nasi seperti biasa. Sekali sekala kacau supaya santan bergaul rata.
Bila nasi telah kering, baki 2 minit sebelum nasi masak, buatkan 3 lubang. Titiskan setitik warna...satu warna untuk satu lubang.
Selepas 2 minit nasi masak barulah di kacau secara keseluruhan supaya berwarna warni seperti warna pelangi selepas hujan panas...tu le sebabnya di panggil NASI LEMAK HUJAN PANAS.

Sambal Tumis Ikan Bilis  
2 cwn ikan bilis - digoreng  
RM 1.00 lada kering - direndam hingga kembang basuh dan toskan
15 ulas bwg merah
6 ulas bwg putih
belacan sebesar duit 50 sen
semua bahan di atas diblend kecuali ikan bilis
1/2 cwn air asam (saye letak asam keping je.. asam jawa takde stok pulak)
1 sudu teh garam
secubit pak aji ( saye tak letak )
5 sudu makan gula ( saye letak 1 sudu je )
1/2 cawan minyak masak

Tumiskan bahan yg di blend hingga garing dan naik bau 
Tumis biar lama sikit supaya hilang rasa lada tu.
Masukkan air asam , gula , garam dan pak aji secukup rasa..... biarkan merenih...
Bila dah masak tutup api. Tunggu sejuk baru masukkan ikan bilis. Ini supaya ikan bilis masik garing bila dimakan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nak conteng2??? Sila laaa...