Followers

Ahad, 13 November 2011

~ Cucur Sukun ~

Sukun???? Saya memang suka makan sukun.. Kalau balik kampung mesti tak kan lupe nak ambik buah sukun depan umah mak tu.. 

Hari tu balik raya haji tu.. lalu kat pokok sukun tu.. tengok buah dia alahai.. kecik2 je.. takde yang dah elok yang boleh dipetik.. tapi kalau dah kata 'hantu' sukun.. mane leh biar je.. mesti nak ambik jugak.. buah dia kecik sangat.. muda lagi mak kata.. tapi saye tarik je dari pokok tu. terus letak kat depan umah.. senang nanti balik tak lupe.. tapi disebabkan sume nye masih muda.. sebijik je la saya amek.. janji ada.. hehhe...

Sampai umah terus letak atas kabinet dapo tak tengok2.. yelaa.. kan muda lagi.. dari hari isnin sampai la ke hari jumaat tu en. suami tegur.. katenye sukun ni dah lembik laa.. saye pun gi la tengok.. selalu jeling2 je.. yelaa.. dah lembik sangat2.. mMMMmm.. tak boleh la nak di buat goreng.. isshh isshh isshhh.. sedihnye.. 

Pagi sabtu semalam.. terus belek2 buah sukun tu.. rase kat hati nak campak je dalam tong sampah.. tapi macam sayang jee.. terus belah nak tengok isi dia.. lebih lembik dari pisang yang dah masak tu.. korek2 masuk dalam bekas.. rase dan bau.. sedap lagi.. terus bawak tunjuk kat en. suami.. nak tanya boleh makan lagi ke tidak.. 

Dia bau2 kate elok lagi.. tapi nak buat ape?? dia pun pelik.. hahah.. nak buat cucur boleh tak?? elok lagi boleh la buat.. kate nyee... saya pun was2 jugak sebab tengok keadaannye yg terlalu2 lembik tu.. terus cakap kat dia.. tak matikan makan ni??? hahaha.. ape punye soalan daaa.. yeelaaa.. sayang oooo nak buang sukun ni.. kate 'hantu' sukun... selambe je dia jawab... mati tak... maki adeee.. aaaiiieehhh... sabo je laaa...

Terus saye ke dapo.. buat2 ape yang patutt.. tarrraaaaaa... cucur sukun siap... suruh en. suami rase.. ok tak??? nak terus kan bersarapan.. atau nak buang... dia rase sebijik.... kelip2 mate sambil mate pandang atas.. amek lagi sebijik... kelip2 mate sambil mata pandang atas.. amek lagi sebijik.. saya dok tunggu je ape jawapan dia.. saya rase ok dah.. sebijik2 lagi sebijik lagi kate dia.. 

HHuuhhh.. tak payah2.. org suruh rase maunye setengah pinggan rase.. terus hidangkan... bersarapan la kami dengan cucur sukun pagi tu... 

Bahan2 dia same je cam nak buat cekodok pisang tu....

Sukun di lenyek
Sedikit tepung gandum ( jangan banyak nanti rase sukun hilang)
gula
garam
sikit air


4 ulasan:

  1. sedapnyerrrrr...
    lama dh x mkn buah sukun.. dh btahun dah

    BalasPadam
  2. Tula.. susah kan nak dapat buah sukun ni.. saye time balik kampung je dapat merase.. itu pun kalau pokoknye berbuah...

    BalasPadam
  3. sedapnyer sukun...dh lame tak mkn..

    BalasPadam
  4. @Sinar Cahaya

    Sedap2.. nanti leh la cari sukun ye.. hehehe..

    BalasPadam

Nak conteng2??? Sila laaa...