Hari ni cuaca cerah je.. harap2 cerah la sampai ke petang.. biar kain baju kering.. Hari ni saya cuba buat kek pisang.. sebenarnya lama dah teringin2 nak buat kek pisang.. tapi tak penah buat kan.. pisang pun takde.. lalu2 kat kedai.. tapi macam takde keyakinan pulak nak buat kek pisang...
Tapi masa balik beraya lepas.. mak ada pagi sesikat pisang.. pisang ape pun tak tahu lah.. tak kenal name2 pisang2 ni.. yang tau pisang je.. hehehhe... terus terbayang2 nak buat kek laa..
Apa lagi.. operasi dimulakan tepat pukul 1.30pm tadi dan berakhir siap masak pukul 3.oo pm.. dan hasilnyee...
Taaaarrrrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaa..
Kikikki... tapi tak naik pulak.. agaknye tak cukup serbuk penaik kot.. tapi rase nye ok laa... sebab ada coklat2 tu.. lagi penambah kesedapannye.. nak lagi makan waktu panas2 masa kuar oven tu.. waktu tu coklat kat tengah2 tu tengah cair.. MMmmmMMM... nyuummmmyyyyyy.... hahahha.. puji sendiri.. tapi ape nak buat.. saya dan coklat tak dapat nak dipisahkan... hehehhehe... ape2 pun jenis makanan yang bercoklat.. mesti jadi sedap2 nye laaa...mmMm..
KEK PISANG BERCOKLAT
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum - diayak
1 sk serbuk penaik - diayak
1 cawan gula (saya guna gula biasa je..tu je yg ada)
4 biji telur (saiz besar)
1 buku butter (250gram)
1 sk esen vanila
4 biji pisang - saiz sedang2 (dilecek)
Coklat masakan - di dadukan
Hirisan pisang - untuk hiasan
Coklat urai - untuk hiasan
Cara-Cara
Pukul butter bersama gula hingga kembang.
Masukan telur dan pukul lagi.
Masukan pisang dan esen vanila, pukul lagi.
Masukan tepung sikit demi sedikit kacau rata.
Masukan coklat masakan gaul sedikit.
Curah adunan kedalam loyang yang telah disapu dengan butter.
Taburkan coklat urai dan hirisan pisang.
Bakar di dalam oven dengan suhu 180 darjah celcius selamat 60 minit atau sehingga masak.. bergantung kepada kepanasan oven.
Siap..
sedapnye nampak...ley cuba buat nih..
BalasPadamchinta... bole jee.. kalau suke coklat dan pisang.. memang sedap.. kikikiki...
BalasPadam