Followers

Khamis, 3 November 2011

~ Paru Garing Sambal Kering ~

Paru ni masak semalam.. tak tahu nak masak pe.. intai2 petiais ternampak paru.. terus je keluarkan.. tapi tak nak masak banyak2.. yelaa.. makan 2 orang je.. masak suku kilo je... hehehe.. suka makan paru goreng garing2 ni dengan sambal kering...bunyik2 time mengunyahnyee... bila dah goreng tu nampak sikit la pulak.. terus kupas kentang sebiji.. campurkan.. mMMmm.. mudahnyeee.... hehehehe... Meh saya share resepi saya ni.. sangat2 simple.. kalau nak banyak.. sila la membuat penambahan dengan bahan2 di bawah ni ye.. heheh..

Paru Garing Sambal Kering
Bahan-bahan
Paru 1/4 kg
1 biji kentang - dihiris
5 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 senduk cili kisar
1 sk sos tiram
1 sk pati ikan bilis
Garam secukup rasa

Cara-cara
Paru di rebus sehingga empuk. hiris paru senipis yg boleh..
Goreng paru sehingga garing. ketepikan.
Goreng kentang sehingga garing. ketepikan.
Tumis bawang sehingga wangi..
Masukan cili kisar. Masak sehingga garing.
Masukan sos tiram dan serbuk ikan bilis.
Perasakan dengan garam.
Masuk paru dan kentang. Gaul sekata. 
Siap..

2 ulasan:

  1. Ya Ampun...
    terliurnye...Nak la cket...lapar ni...

    hehe=))

    Ni yang buat Ngidam nih...ececehhhhh

    BalasPadam
  2. Anie.. aloloo.. terliur ye... jgn le gitu.. jom masak paru.. hehehhe....

    jgn ngidam.. nanti leleh air liur tu.. hehehe..

    BalasPadam

Nak conteng2??? Sila laaa...