Followers

Selasa, 16 Ogos 2011

Sambal Biji Cempedak

Assalamualaikum..

Hari ni nak cerita pasal bijik cempedak pulak.. Minggu lepas en. suami balik keje malas tu ada bawak balik buah cempedak.. sampai2 je terus belah tengok isi dia besar2.. terus je goreng cempedak tu.. pastu terus ngap... tak sempat nak snap dan klik klik klik dulu.. hehehehe.. sangat teruja dapat makan cempedak.. maklum la dah lama tak makan cempedak... nak beli yang dah goreng nye mahal sangat la pulak... 5 bijik alahai kecik2 jee.. dah rm2.. makan sorang pun tak cukup.. sangat2 tak berbaloi...lepas tu bijik dia sayang la pulak nak buang... dok simpan dalam petiais tu berhari2... en. suami bagi idea suh masak lemak... tapi cam malas je pulak nak masak lemak.. wat masak sambal kering2 campur ikan bilis untuk buka puase hari ni.. fuuhhhh.. terangkat beb bila makan ngan nasi panas... berpeluh2 gitu... ahak ahak ahak... siape yg berminat... boleh la layan resepi care saye di bawah.. dan boleh jugak di tokok tambah mengikut selera dan citarase masing2... layyaaannnnn... jooommmmmmm...

Sambal Biji Cempedak

Bahan2
Biji Cempedak yang telah direbus dihiris nipis
Ikan Bilis
6 ulas bawang merah - di kisar
4 ulas bawang putih - di kisar
15 batang cili kering - di kisar
1 sk serbuk pati ikan bilis
garam
minyak

Cara2 memasak
Goreng garing biji cempedak..ketepikan.
Goreng garing ikan bilis.. ketepikan.
Tumis bahan kisar, garam dan serbuk ikan bilis sehingga garing dan kering.
Apabila sambal sudah kering masuk biji cempedak dan ikan bilis tadi..
Siap..

Mudah Saje kan... Cube laaa... 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nak conteng2??? Sila laaa...