Followers

Selasa, 31 Julai 2012

~ Susu Kambing Al- Khishbun ~

Lagi sikit cerita tentang SK al-khishbun ni.. dekat entry yang lepas2 saya ada cerita sket pasal SK al-khishbun ni.. Pada yang tak tahu.. SK al-khishbun ni adalah susu untuk kesuburan.. Untuk org yang sukar mendapat cahaya mata.. wah ayat daku ni cam skema je laa.. ok2.. teruskan dgn gaya santai..


berikutan dengan entry saya yg lepas tu.. banyak jugak feedback yang saya dapat.. ramai yang berminat untuk mencuba SK ni.. mudahan SK ni serasi  pada yang sedang mencubanye.. Kite hanya mampu berusaha sedaya upaya.. Tetapi hanya Allah yang berkuasa di atas segalanya2.. Andai lepas minum SK ni berjaya.. itu adalah kerana Allah.. andai lepas minum SK ni tidak berjaya.. itu juga kerana Allah.. Kite hanya ikhtiar mane yang boleh..


Ramai kawan2 yang membeli bertanya pada saya.. saya pun tak reti sangat nak menjawab.. sebabnye saya cume berkongsi ape yg saya alami.. kalau masalah kawan2 tak sama dgn masalah saya.. oppsss.. tak tahu la nak jawab camne.. kang salah jawab.. jadi lain pulak.. kan.. hehehe.. tapi jangan risau.. ini bukan ubat yang boleh memudaratkan.. ia adalah sekadar makanan sampingan..


Masa saya minum susu ni.. saya memang punye masalah period yang tak teratur.. memang sejak dari zaman skolah lagi.. 4-5 bulan kot.. ntahlah.. masa zaman skolah tak pernah pun nak amek kira.. datang ke tak datang ke.. tak kisah pun.. dah stat mula mengira bulan tak datang ni bila dah kawen.. waktu tu la baru tau kadang2 4 bulan.. kadang2 5 bulan.. ntah lah.. kalau datang pun sebab makan ubat kasi period..

Hasil rawatan kesuburan saya punye masalah PCOS.. fibroid kanan dan kiri.. cyst belah kanan.. telur tak matang walau sudah makan pil subur (clomid) tapi hasil TVS telur cume 2mm - 5mm sahaje... 

Itulah serba sedikit masalah saya.. saya minum SK kali pertama.. saye period.. lepas habis period saya minum lagi selama 2 minggu saya stop.. Alhamdulillah.. lepas 2 minggu delay period saya disahkan +ve 5 minggu.. 2 botol setengah saya minum susu ni.. share dengan suami..

Apa yang PENTING tentang susu ni..

Jangan diminum semasa period..
Bagi period yang teratur tu.. stop seminggu sebelum period..
Bagi tak teratur minum sampai period.. atau bila ade rase perubahan macam tanda2 preggy ke.. atau tanda2 period nak datang ke.. stop dulu la ye..
Banyakkan minum air.. sebab SK ni panas.. (Susu kambing + herba).. macam saya dulu banyak minum air cap badak.. nak bagi badan sejuk.. hehehe..
Waktu demam jangan minum SK ni..
Minum sejam sebelum sarapan dan sejam sebelum tido..
Sebaiknye minum suami isteri.. kerana SK ni juga boleh memperbaiki sperma..
Bancuh dengan air suam JANGAN dengan air panas.. kerana takut zat2 dan khasiat SK ni akan hilang..

Saya rase itu je tips yang boleh saya share yang saya amalkan sepanjang minum SK ni.. perlu diingatkan.. penerimaan dan keserasian badan masing2 tidak sama.. ada org sebotol je sudah berkesan.. 

Dan jangan lupe doa tak putus2 minta pada-Nya semoga segala usaha kite diperkenankan oleh-Nya..

Disamping itu juga.. sepanjang minum SK ni saya amalkan membaca surah Al-Waqiah selepas subuh.. surah Al-Mulk selepas maghrib.. surah Maryam.. surah Yusuf.. Surah Yasin.. dan Solat Dhuha 2 minggu berturut2.. 

Insyaallah kawan2.. yakin pada Dia.. semuanye adalah kehendak dia.. Kalau Dia berkehendakan sesuatu terjadi.. maka terjadi la ia.. meminta la pada Dia..

Saya doakan kawan2 yang sedang ber TTC semoga tabah dengan dugaan ini.. dipermudahkan segala urusan dan dipercepatkan rezeki zuriat kawan2.. mudahan di bulan yang baik ni akan ada kejayaan buat kawan2.. Amin Amin Amin... 

Pada yang berminat nak mencuba dan berusaha dengan SK al-khishbun ni.. boleh la call atau sms suami saya ( 017-3632642 - hairy ) atau saya ( 014-7137311 - ina )

COD : KAJANG 
selain dari tu saye mintak abang posmen tolong hantarkan yeeeee.. hehehehhe...

psstt.. meh like meh.. page SK al-khishbun

~ Kari Telur Puyuh ~

Semangat pagi2 lagi dah update blog.. maklumlah.. bulan pose ni.. lepas saho malas nak tido balik.. kang tido liat pulak mate ni nak bukak balik untuk subuh dan tgk suami gi keje.. jadinye kite honline dulu.. kekekeke.. 

Hari ni saje nak share resepi kari telur puyuh.. hahaha.. nak share la kununn.. sajee.. masak ni sesangat la simple.. tak sampai 20 minit pun dah siap.. skrg ni mase saye dah terhad.. asyik ke hospital je.. makanya nak masak haruslah yg mudah dan cepat tapi sodapppppp... hehehe..


Kari Telur Puyuh

Bahan2..
Telur puyuh - direbus dan dikupas kulit
Bawang merah - dihiris
Bawang putih - dihiris
Halia - dihiris
Santan 
Rempah kari
Kentang 
Asam keping
Garam secukup rasa

Cara2
1. Tumis bahan2 yang dihiris hingga naik bau wangi.
2. Masukan rempah kari yang sudah dibancuh dgn sedikit air.
3. Masukan santan dan kentang. Kacau sehingga santan mendidih dan agak pekat sedikit.
4. Masukan asam keping garam secukup rase. 
5. Masukan telur dan tunggu sehingga kuah mendidih.
6. Siap.

Mudahkan??? hehehe.. jumlah bahan2 tu bergantunglah berapa banyak telur puyuh tu dan banyak mana mahu kuahnye.. saye main masuk je.. agak2 je la kan.. kekekkee..



Kari telur puyuh dan kawan2nye.. bayam rebus.. papedom.. sambal belacan semalam.. dan air jagung.. hehehe... satu lagi tak tahu masak pe.. mak mertua yg bagi lauk tu.. dalca timun rasenye kot .. kekekee...

Isnin, 30 Julai 2012

~ Masakan Pertama Di Bulan Ramadhan ~

Tarraaaa... semalam saya dah kembali ke rumah.. rindu ngan keadaan rumah yg dah lama di tinggalkan.. cewah.. macam la bertahun2.. padahalnye sebulan lebih sikit je pun.. hehehe.. habis pantang hari jumaat.. ingat nak balik hari sabtu.. tapi pagi sabtu tu g pasar kat selayang bagai.. dekat pukul 11 sampai umah mertua.. tgk jalan pun dah jem... takut pulak nak drive sorg2.. sebab suami nak bawak balik moto dia.. saye pulak sepanjang pregnan tak pernah dah sentuh stereng kerete.. jadinye tu yg takut tu.. hehehhee.. 

jadi pagi2 ahad tu dah keluar rumah.. takde la pagi pun.. dalam pukul 7 lebih jugak laa.. saya ikut belakang suami.. masalah saya.. walau dah 3 tahun setiap bulan pun balik umah mertua.. tapi jalan tetap tak ingat.. buta jalan gamaknye saye ni.. selamat pagi tu kereta tak banyak lagi..tapi berpeluh2.. mengigil2 jugak tangan kaki saya dibuatnye.. tapi kuatkan jugaklah semangat nak sampai umah.. sebab kalau ikut hati.. dan berenti tepi highway dah.. hahahahaha.. punyelah penakutnye...

sampai umah.. aduhai.. bersepahnye umah.. maklumlah.. tinggalkan umah sebulan.. tinggal pun dalam keadaan kelam kabut gitu.. semua tanpa perancangan.. heemm.. sabau je le..

sampai je umah.. saye terus bersihkan barang2 basah yg beli kat pasar semalam.. lepas tu siap2 gi hospital... balik tu baru masak.. dah siap masak.. pergi balik hospital.. uihh.. mase cepatnye berjalan.. sabau je le.. ni la hari pertama saya masak.. lame dah tak masuk dapo.. kekok sikit.. asyik lupe je bahan ramuannye.. kekeke...

menu juadah berbuka semalam simple je.. sebab mase memasak cume ade 2 jam je.. hehehe.. 


Ketam masak lemak cili api... permintaan suami.. festime nak masak.. festime nak makan berdua.. hahahaha... tapi kosong je.. takde campur ape2 pun.. ketam semata2.. heemm.. layan je laaa..


Ni pulak begedil kentang campur sardin.. hasil air tangan suami.. hahahaa.. dia memang suke buat bergedil.. kalau nak makan bergedil.. memang dia akan buat.. kalau dia buat.. memanglah begedil.. kekekee...


Lauk2 lainnye saye masak kangkung goreng.. telur dadar kosong ngan sambal belacan.. lepas tu terus bersiap ke hospital... 

Sabtu, 14 Julai 2012

~ Perjalanan TTC ~

Sedikit perkongsian tentang perjalanan TTC saya.. Mungkin ada yang dah tahu.. mungkin ada yang belum.. mungkin apa yang saya akan kongsikan boleh diguna pakai oleh kawan2 yang belum mencuba.. kan kan kan.. saya faham sangat2 perasaan dan hati kawan2 yang TTC.. sama ada lama atau pendek tempoh TTC anda.. rasenye tetap sama.. kita sama2 berkongsi dan rasa satu perasaan yang sama.. hanya orang yang melaluinya saje yang tau apa rasa mereka yang berTTC... kan.. 

Mungkin usia 3 tahun penantian saya dan suami tidak terlalu lama berbanding kawan2 yang lebih lama dari kami.. tapi percayalah.. rasanya tetap sama..

Selama tempoh kami berkawen.. kami tak pernah merancang.. mungkin rezeki belum berpihak pada kami.. usaha tetap usaha.. bermacam2 produk dan ubat dah saya cuba.. apa yang orang kata berkesan.. saya pun cube.. saya pun makan.. tapi masih sama.. duit memang dah banyak habes.. tak perlu kot saya  ceritakan apa produk saya dah cuba.. sebab mungkin ia tak serasi mungkin dgn saya.. ntahlah..

Setelah setahun lebih.. saya buat rawatan di klinik pakar O&G hospital kerajaan... sambil tu selang2 jugak pergi klinik swasta.. sebab bosan tunggu hospital yang lambat dan makan masa..

Saya di sahkan PCOS.. PCOS tegar gamaknya... dua2 pun berkata begitu.. baik doktor kerajaan dan swasta... jadinye saya teruskan je kat hospital kerajaan tu.. malas nak berhabes duit pergi swasta kalau kaedah rawatannye adalah sama.. saya pergi swasta.. dalam 2 minggu sekali.. berhabis lebih seratus ringgit.. heeemmm... sabau je leee...

Saya ada fibroid dua2 belah kanan dan kiri masa scan di swasta pada bulan 7 2011... masa tu saya turun darah lebih sebulan.. katenye disebabkan fibroid itu.. ntahlah.. saya tak tahu.. hanya mengangguk je la bila doktor dah kate gitu.. 

Saya teruskan buat rawatan di kerajaan... fibroid dah takde.. tapi cyst pulak yang bertandang.. saya memang punya masalah period yang tak teratur.. kadang2 4-5 bulan pun pernah tak datang.. sejak kawen.. selalu la makan ubat turun darah semata2 nak period dan boleh TTC.. maklumlah ilmu fertility takdak...

Bila cyst saya mula mengecil.. doktor bagi ubat kesuburan.. (clomid).. dari 50mg hingga ke 100mg.. hasil scan TVS (bulan 10 2011) telur2 tak mampu membesar seperti sepatutnya... Doktor hanya mengeleng2kan kepala.. Sambil membelek2 report pemeriksaan saya.. dia kata kemungkinan besar peluang untuk saya mengandung secara normal sangat2 tipis.. dia sarankan saya cube dengan kaedah IVF.. secara IUI juga mungkin tidak boleh memandangkan ovari saya tak mampu untuk memproses telur yang matang walau dengan bantuan ubat subur.. IVF??? heeemm tak terfikir la kot nak buat IVF yang makan riban tu... 

Disamping tu saya cuba berBBT (Basal Body Temperature) yang saya jumpa dekat satu forum.. dekat situ ramai kawan2 yang senasib.. dengan berBBT kita akan tau waktu subur kita.. cycle pertama saya memang takde waktu subur walau saya ambil ubat subur.. betul lah apa yang dikatakan doktor tu.. Saya terus kan juga berBBT setiap pagi.. 

Suatu hari suami tanya saya nak cuba satu susu ni tak.. dia kata kawan dia yang dah 4 tahun kawen isteri dia dah pregnan dengan bantuan susu ni.. biasalah saya yang tak boleh dengar kalau orang kata produk tu ok.. cepat je saya setuju dan mahu.. hehehhe...

Malam tu dia balik keje.. dia bawak dah Susu Kambing al-khishbun ni.. benda baru memang teruja nak cuba.. kan.. kawan suami saya tu minum separuh botol je.. lagilah bersemangat nak cuba kan.. hehehhee..

Cycle tu.. sambil berBBT.. minum SK al-khishbun.. dan asid folik (biasa la.. dah setahun makan asid folik ni tak pernah tinggal).. dan yang penting doa meminta pada-Nya tanpa jemu... saya terkejut bila key in suhu BBT saya pagi tu timbul line subur di graf FF... Alhamdulillah syukur... saya menghabiskan susu ni dalam 2 botol setengah jugak lah.. mungkin bergantung tindakbalas dan keserasian badan masing2 kot..

Dan akhir bulan 12 2011 saya di sahkan pregnan 5minggu... Alhamdulillah.. syukur tak terhingga.. Kuasa Allah mengatasi segala2nya.. Yang penting kite perlu yakin pada-Nya dan ikhtiar sedaya upaya..

Saya pun ada kenalkan susu ni pada beberapa orang kawan yang dah lama kawen tapi belum pernah pregnan.. dan Alhamdulillah.. beberapa orang dari mereka berjaya dengan usaha minum SK al-khishbun ni..


Mana kawan2 TTC yang berminat nak mencuba SK al-khishbun ni.. saya boleh bantu kawan2 untuk dapatkannya.. sebab kawan2 saya kata susah nak dapatkan SK ni kat tempat mereka.. Suami saya bekerja berhampiran dengan opis SK ni.. jadi mudah untuk dia dapatkan SK ni.. Bukan niat nak buat duit dengan SK ni tapi lebih kepada nak membantu kawan2 TTC yang berminat nak mencuba dan berusaha dalam mendapatkan zuriat.. Insyaallah... 

Harga RM60 (400gram)

COD : KAJANG
kalau nak pos pun boleh... kos pos untuk semenanjung RM5 dan RM7 untuk sabah dan sarawak... hehehhe..

kalau berminat boleh la call atau sms 014-713 7311(INA)

Jumaat, 13 Julai 2012

~ Kisah Kelahiran ~

Assalamualaikum...


Fuh fuh fuh... bersihkan segala2 habuk dan sawang mawang dulu... hehhehe.. lama dah tak masuk rumah ni.. windu pulak kat umah usang ni.. hehehehe..

Alhamdulillah... hari ni saya dah 30 hari dalam berpantang.. ada 14 hari lagi.. tak sabar nak habes pantang ni.. berpantang tanpa baby disisi amatlah menyeksakan... tapi saya terima ia sebagai satu dugaan.. dan saya tahu saya harus kuat.. dan terus kuat.. 

Sebenarnya saya bersalin dalam tempoh kandungan 28 minggu.. belum pun masuk trimester ketiga lagi.. 

Alkisahnyeee... pada hari isnin (11/6/12) tu saya ada cek up kat KK kajang.. tapi pagi2 lepas subuh tu ada sedikit pendarahan.. pagi tu terus ke KK dan sebab risau dengan pendarahan tu saya terus berjumpa dengan nurse.. nurse  suruh saya ke hospital (wad kecemasan).. memandangkan kalau nak jumpe doktor.. mesti dalam pukul 9 lebih baru dapat jumpe.. itu pun kene ikut no giliran laa.. 

Saya dan suami terus ke wad kecemasan hospital kajang dalam pukul 8.00 pagi.. jumpe dengan orang kaunter kat wad kecemasan tapi saya diarahkan untuk ke wad bersalin.. katenye mereka tak terima kes kalau atas 20 minggu.. ok.. saya terus ke wad bersalin.. heemm.. tunggu punye tunggu punye tunggu.. pukul 10 lebih baru saya di cek itu dan ini... saya dikatekan ade masalah kencing kotor.. ok.. dapat ubat dan terus balik..

Cek up di KK ditunda ke hari selasa.. ok.. cek up semua ok.. tiada masalah.. Alhamdulillah..

Rabu ( 13/6/12 )..  pagi tu saya sedar dalam pukul 3 pagi.. sakit perut.. rase perut mengeras2 macam tu.. selalu jugak rase mengeras tapi selalu tak sakit.. yang sakit jugak rasenye.. tapi sebab mate yang mengantuk.. tak layan sangat la sakit perut tu.. sampai la saya terlena semula dan sedar subuh tu.. aktiviti biasa.. solat subuh.. kejut2kan centa hati dan gosok baju keje dia.. sebelum tu gi bilik air dulu.. terkejut sebab nampak darah yang pekat berbanding hari isnin.. terus rase berdebar2 bila teringat balik sakit perut pagi tadi.. tapi malas nak fikir.. 

Terus je gosok baju keja centa hati.. bagitau dia.. dia kate gi spital dulu.. dia amek halfday lagi hari ni.. ok laahh.. tibe2 perut rase memulas2 pulak.. maklumlah dah terfikirkan hospital.. mula la debar2 terasa.. cam biasa mr.J memanggil2 lah.. heeemmm...

Untuk kesekian kalinye.. tepat pukul 8pagi.. saya menghadirkan diri ke wad bersalin.. nurse pun cam endah tak endah je ngan kehadiran saya.. perut pun tak nampak.. harus lah perut yang membesar diutamakan terlebih dahulu.. heemm.. ok.. dalam2 berdebar2 saya ke toilet.. tengok pendarahan dah takde.. lega sikit hati.. berkira2 jugak nak balik.. tapi kejap tu nama dipanggil... cek punye cek.. tengok2 dah ada bukaan 2cm.. doktor terkejut.. apatah lagi saya.. 

Saya ditahan wad.. terus dibawa ke bilik bersalin.. terus air mata mengalir tanpa henti.. bukan menangis sebab sakit.. tapi bermacam2 yg terfikir2 di kepala.. baby??? itulah yg utama.. boleh ke kalau dilahirkan dalam waktu sekarang ni.. bagaimana keadaan dia.. 

Sampai kat bilik bersalin.. pertama sekali doktor beri suntikan untuk matangkan paru2 baby.. doktor buat scan.. dari hasil scan baby belum lagi cukup sekilo.. suami dipanggil masuk.. kami diberi penerangan tentang kelahiran bayi pramatang.. tapi sedikit pun tak termasuk dalam kepala saya.. apa yang ada dikepala.. saya memohon dan tak henti2 berdoa supaya baby saya tak dilahirkan pada waktu terdekat ni.. 

Habes penerangan.. suami keluar dari bilik bersalin.. sayu hatiku.. takut pun ada.. ntahlah.. tak tahu nak fikir apa.. doktor beri pil untuk menahan kelahiran dan menutup laluan bukaan.. pil?? heemmm.. dah jemu saya bertahun2 telan pil.. tapi kali ni lagi parah... setiap 15 minit 2 biji kene telan.. setiap 15 minit lagi.. dan lagi.. demi baby.. saya gagahkan diri telan jugak pil2 tu.. selama 3jam saya menelan pil2 tu.. sampai termuntah2 pun ada... setiap 15 minit jugak.. nurse datang periksa tekanan darah dan denyut jantung baby.. selepas 3 jam.. nurse periksa kontraksi.. dalam sepuluh minit 2 kali dia mendatang... saya diberi lagi pil untuk tahan kelahiran.. tanpa bersuara saya menelan.. dah sejam berlalu.. nurse cek lagi kontraksi.. kali ni lebih kuat... 3kali dalam sepuluh minit... nurse tu cakap kat saya.. dia kata.. saya rasa awak akan bersalin.. berdoa banyak2 ye.. dan terus berlalu.. doktor datang dan beritahu yang pil2 saya telan tadi tak berjaya nak hentikan kontraksi.. tekanan darah dan jantung baby di periksa lagi.. air mata tak henti2 mengalir.. ketakutan makin kuat terasa.. takut bersalin??? tidak.. hanya keadaan baby yang saya fikirkan.. saya dah tak fikirkan lagi keadaan diri.. 

Pukul 1.30 tengahari.. nurse datang bertanya sama ada saya nak minum.. Minum air milo?? dia nak buatkan... saya cume mintak air kosong je.. dia bagi air suam.. hanya seteguk je saya minum.. baru teringat dari celik mata tadi.. apa pun belum masuk kat tekak lagi.. tapi sikit pun tak terasa lapar.. sakit dan semakin kuat.. saya hanya mampu berdoa andai ini yang terbaik saya redha...

Pukul 2 petang.. sakit makin kuat.. doktor dan nurse mula datang.. periksa tekanan darah dan jantung baby.. air dicucuk masuk ke badan saya.. Alhamdulillah.. 5 doktor perempuan pakar dan 3 nurse bersama saya.. tepat 2.15pm baby saya dilahirkan.. saya hanya sempat melihat seimbas sebelum 3 doktor pakar bayi membawa lari pergi baby saya.. tak terkeluar suara nak bertanya apa2.. air mata je yang mampu keluar tanpa henti dan doa2 tak henti agar baby saya selamat... 

Setelah saya dibersihkan.. saya direhatkan masih di bilik bersalin.. pukul 3pm doktor datang dan memberitahu baby saya perempuan.. berat 700g... baby sedang bersama doktor pakar di unit rawatan rapi bayi.. keadaan baby masih belum stabil.. dan saya disuruh tenangkan diri dan banyakan bersabar.. tekanan darah diperiksa lagi.. dan lagi disuruh tenangkan diri sebab tekanan darah sangat tinggi berbanding sebelum bersalin... 

Ya Allah.. dalam keadaan macam tu macam mana saya nak tenangkan diri.. doktor sendiri tak mampu nak memberitahu keadaan sebenar baby saya.. saya pun tak dapat melihat dia.. boleh ke saya bertenang?? saya terus sms suami bertanya sama ada dia sudah melihat baby kami atau belum.. dia membalas katenye baby dah stabil.. adalah sedikit kelegaan dihati.. tekanan darah diperiksa sekali lagi.. dan turun sedikit baru lah saya dilepaskan ke wad.. pukul 5pm lebih baru saya dibawa ke wad.. 

Suami dah sedia menunggu kat situ.. nampak dia terus tanya keadaan baby.. disebabkan keadaan saya masih lemah.. nurse suruh saya berehat terlebih dahulu.. dah kuat nanti baru pergi melawat baby.. saya hanya mampu berdoa atas keselamatan dan kesihatan baby saya dari jauh.. 

Sepanjang malam saya tak mampu tido.. tengok keliling ibu2 asyik dengan baby mereka.. sayu nye hati.. sepanjang malam tak henti2 menangis teringatkan baby.. setiap kali tekanan darah diperiksa.. nurse menyuruh saya bersabar dan tenangkan diri sebab tekanan naik tinggi lagi.. keesokkannye saya diperiksa doktor.. saya tidak dibenarkan balik sebab tekanan darah yang tinggi.. aarrggghh.. bosan sungguh.. tengahari keesokkannye baru saya pergi tengok baby bersama suami.. 

Sayu hati melihat keadaan dia.. bayi 700g sekecik itu penuh dengan wayar2 diseluruh badan.. tangan dan kakinya.. dalam hati ini hanya Allah je tahu.. tapi  hanya doa yang mampu kuberikan padanya sambil memandang dia di dalam cermin inkubator tu.. 

Malam tu lama saya kene kaunseling dengan doktor sebab dia dapat tangkap saya tengah menangis... sambil dia periksa fail report kesihatan saya tu.. dia kata saya takde masalah apa2.. saya ditahan cume tekanan darah yang tinggi.. dia kata kalau saya terus dalam keadaaan macam ni.. mungkin akan lebih lama saya akan ditahan.. 

Sedikit sebanyak berkesan juga di hati apa yg dikatakan doktor itu.. saya perlu kuat untuk baby.. air mata saya tak akan membantu apa2.. malah mungkin akan lebih menyusahkan saya.. saya berusaha untuk kuat.. tabahkan hati.. saya tahu.. ini dugaan untuk saya.. saya perlu kuat.. saya perlu tabah.. saya cube untuk melelapkan mata walau sekejap je yang boleh.. pagi tu saya bangun dengan senyuman.. alaa konon2.. senyum kat depan cermin.. walau tawar je nampaknye.. cube borak2 ngan pesakit katil2 sebelah menyebelah.. tapi mereka mesti tanya baby.. arrgghh.. sayu nye hati.. tapi itulah kelebihan saya.. saya kadang2 leh jugak tipu orang lain.. konon2 hepi walau hati penuh kedukaan.. tapi jangan la bagi nasihat.. jangan lah suruh bersabar.. mesti akan lemah dan meleleh air mata ni...

pagi tu nurse datang periksa lagi.. nurse senyum.. katenye tekanan darah dah turun sikit.. Alhamdulillah.. saya harap dapat lah keluar wad hari ni.. pergi lagi kat pesakit lain pulak.. sembang2.. usik2 baby dorang.. gelak2 ketawa2.. konon... lakonon semata2.. mereka bukan kenal saya pun.. dorang takkan terasa senyuman dan ketawa saya sangat sumbang... pukul 10pg nurse datang lagi periksa.. saya tanya macam mane? ok tak?? dia kata.. ok dah.. tekanan darah dah normal.. Alhamdulillah..

Pukul 11pg.. doktor pulak datang buat rondaan.. sampai katil saya.. lagi drama air mata tercetus bila dia beritahu keadaan baby.. heeemmm... akhirnya dia benarkan saya keluar wad tengahari tu.. alhamdulillah.. 3 hari di hospital.. amat menyeksakan.. 

Sebelum keluar wad.. saya dan suami pergi melawat baby.. Alhamdulillah.. dia sudah semakin ok.. saya hanya mampu usap2 tangan dia je.. sambil pegang tangan dia.. saya beri semangat pada dia.. supaya terus kuat dan sihat.. dan tak henti2 berdoa.. 

Hari ini dah 30 hari usia dia.. teringinnye saya nak peluk cium dia.. tapi hanya yang mampu usik2 dia je.. dan memandang dia dari luar cermin.. takpelah.. mungkin itu yang terbaik untuk kami.. saya redha.. semoga dia cepat sihat dan membesar dengan sempurna..