Followers

Isnin, 14 April 2014

Hospital dan celoteh adik

Jam dah tunjuk pukul 11 malam.. mata ade sikit2 ngantuk.. alang2 dapat buka PC ni.. tengok2 blog kejap.. lama dah tak update sebab jarang dah buka PC. Terasa macam nak update blog je.. hehhe.. nak cerita perihal hari ni..

Hari ni adik ade cek up kat paeds kajang. Seawal pukul 5.30pagi adik dah bangun. bagi adik susu saya pun terus bersiap2 packing barang adik. dan bersiap2.. lepas tu siap kan adik.. lepas tu keluar rumah.. Ayah adik suruh keluar awal sebab nanti susah nak dapat parking katenye.. 


Gambar ni sebenarnya adik buat isyarat 'peace' sambil mulut dia sebut pisshhh.. tapi peace dia jadi gitu.. hahahha...

Sampai je lepas letak kad temujanji tu dalam bakul.. nurse kate kene amek darah pagi ni.. heeemmm.. amek darah. walhal hari jumaat lepas dah amek dah. ni kene amek lagi sebab nurse tu kate lepas doktor tgk result darah jumaat tu dia suruh repeat balik.. heemm.. dalam hati mula risau. harap2 semuanya ok laa..


Haaa tengok.. kiri kanan kene cucuk.. teresak2 menangis.. lama sungguh nak memujuknya.. tunggu 3 jam macam tu result dah dapat terus dapat jumpe doktor.. alhamdulillah.. semua result ok. kene repeat balik sbb result darah hari jumaat tu bacaan darah merah dia tak cantik. tapi hari ni ok.. syukur.. 

hari ni adik 1 tahun 10 bulan c.a 1 tahun 7 bulan.. berat 6.3kg dan tinggi 67cm.. huuuu... same jugak takde peningkatan pun dengan berat adik.

kene jumpe diettion hari ni.. hehehe..


Masa amek gambar ni kelakar aje.. tu aksi dia tengah "amiiinnn amiiinnn amiinnnn" tak tahu la doa ape.. dengar amin amin amin je sambil dua tangan dia tu meraup muke sampai ke dada... hehehe... 

Adik skrg dah kuat pot pet pot pet.. tapi tersangat la pelat.. kadang2 susah juga saya nak paham ape yang dia cube nak sampai kan walaupun tgk muka dia bersungguh2 bercerita.. kikikiki..

paling gelihati lagi mengeramkan bila dia bangun tido waktu pagi.. memang selalunya adik akan bangun tido pukul 5-6pagi.. 

nanti dia akan goyangkan muka saya sambil cakap " buuu buuu ngun aaaa.. da kol nam ni.. na tutu.. pat2.. apa ni" dengan muka dia yg minta belas kasihan yang teramat..hahahha..
TERJEMAHAN : ibu ibu bangun laa.. dah pukul enam ni. nak susu. cepat2. lapar ni.

kadang2 saya cam lambat nak bangun dia pergi ke ayah dia pulak.. kejutkan ayah.. hahaha.. sabo je laa...

ade 1 hari tu kepala saya terhantuk ke kerusi.. saya pun terjerit "aduuii sakittnyee".
lepas tu adik yang tengah main2 ni pun datang la dengan terkedek2nye..

adik : buu pe? - Ibu kenapa
ibu : kepala ibu sakit kena ni (sambil tunjuk kerusi)
adik : buu k? - ibu ok?
ibu : tak ok. sakit kepala ibu. adik tolong kepala ibu sakit.
adik : buu kuakk.. kuakk buu.. - ibu kuat. kuat ibu.
ibu : yee ibu kuat.
adik : buu k? - ibu ok?
ibu : ibu ok.
adik : heemmm.. (terus pergi tinggalkan ibu dan sambung balik main)

adoi.. sabo je laa... kelakar pun ade tu.. dulu bila adik sakit.. adik nak kene cucuk.. saya selalu suruh dia kuat.. cakap kat dia tak sakit.. bila saya sakit dia suruh saya kuat. hahaha... tapi dia tau ke kuat tu ape?? kikikiki..

heemmm.. ok setakat ni dulu.. ngantuk pulak... 


Rabu, 19 Mac 2014

baby katenyee...

tiba2 malam ni terasa nak buat entry pulak sebelum tido ni.. hehehe.. cerita siang tadi.. saya dok la kemas2 almari baju adik.. susun balik baju2. dia pun sibuk la jugak 'tolong' ibu mengemas. 

Jumpe la mitten dan booties newborn dulu2.. sibuk la nak pakai.. heeeemm.. sabo je la.. sejak dah besa ni suke pulak dia pakai mitten dan booties tu.. dulu mase kecik2 tak suke..lagi pun dulu2 pakai mesti kene selotip kan.. itu pun mesti tercabut. besa sgt.. skrg baru sesuai.. hahha..


tu dia.. feeling2 baby la tu.. baju, seluar, mitten, dan booties bersize newborn.. heeeee..

Lagi 3 bulan adik nak masuk umo 2 tahun. tapi size belum upgrade lagi.. semua baju bersize newborn adik boleh pakai elok lagi.. ibu geram bila jalan2 tgk baju2 gaun umo setahun keatas cantik2.. 

takpelaaa.. ibu suke jee.. lama la ibu ade baby kan... tapi baby newborn ni dah pandai geram kat org.. bila ada yg tak kena.. bila ade kehendak dia kite tak turut mula la keluar dari mulut dia.. "eeeeee gewwwaaaammm aaaaaa".. hahaha.. ayat feveret dia sekrg.. kikikiki..

Rabu, 12 Mac 2014

Syukur dengan IzinNya

Assalamualaikum... Lama dah tak update blog.. Lama juga la tak berkunjung ke blog kawan2 yang lain.. sibuk sangat rasa hari2.. hahha.. ape la yang sibuk sangat tu kan..


Selfie katenye.. hahaha.. teringin jugak nak berselfie. budak kecik ni memang la suka sangat kalau tengok gambar dia.. "yiibiii yiibiiii" katenye.. baby la sangatkan.. hehhee..


Lagi.. hahahha... dah lama tak update blog.. tepu otak tak tahu nak taip ape.. sekarang ni adik tengah tido. boleh la ibu online kejap.

Ok. Sebenarnya nak berkongsi satu cerita. Selepas lahir adik ade diognosiskan ada rickets of prematurity. Pernah bertanya pada doktor dulu ape sebenarnya.. adik pun dah pernah buat x-ray bagai.. yang saya faham urat saraf yang tak kuat.yang lemah.. yang bengkok.. dan sebagainya.. ntah kadang bila dapat tau satu perkara yang negatif,otak mula tak berfungsi dgn waras dan apa bende yg diterima pun seakan masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Dan lagi adik diagnosiskan ade sesuatu di kepala seperti ada yang tidak berkembang dengan elok dan sebagainya hasil keputusan ultrasound dan juga MRI brainscan. 

Doktor pun pernah bagi tau perkembangan adik yang sangat lambat atau tidak berkemampuan untuk membuat sesuatu. Hari demi hari perkara ni berlalu macam tu saje. pada waktu itu apa yang penting adalah rawatan untuk jantung dan hati adik. saya pun selalu buat2 melupakan perkara itu dan yang lebih utama juga bagi saya jantung dan hati. bila adik ade cek up.. itu yg selalu saya tanya berulang kali. 

Adik mula meniarap pada usia 1 tahun 2 bulan.. saya masih sabar dan menanti. dan tidak pernah memaksa adik. pekakkan telinga dengan kata2 orang. bagi saya adik tetap normal seperti kanak2 lain cume LAMBAT. tapi perasaan seorang ibu kadang2 tersentuh juga bila ada suara2 yang kadang berkata2 ikut sedap berbahasa. "kenapa?" "Mengapa" dan berbagai "???????" kadang sampai tak terjawab. Paling tersentuh bila ade org yg agak penting juga berkata "dah buatkan anak ini kad OKU?".  mase tu tak tahu nak mengexpresikan muka mcm mane. 

Buat2 melupakan semuanya... setiap hari dengan sabar menanti akan perkembangan adik.. yaaa ibu yakin adik boleh.. biarlah apa org nak kata. biarlah apa orang nak andaikan.. biarlah bagaimana cara mata orang memandang. walau semuanya merobek2 perasaan naluri ibu ini.

Nah.. Keajaiban dan Kekuasaan Allah.. 2 Mac 2014.. adik berdiri sambil memegang kaki ibu dan perlahan2 adik melepaskan dan melangkah setapak demi setapak.. Ya Allah.. saya sekilas terbangun dan memandang adik.. adik berjalan Ya Allah.. selepas 5 tapak adik terjatuh.. dia cuba bangun dan cuba lagi berjalan sendiri.. Allahuakbar.. tak terkata tak tergambar perasaan ibu waktu tu.. Lantas ibu memeluk adik dan mencium adik.. adik sangat kuat dan gigih berusaha. 

video

Adik 1 tahun 9 bulan 63cm 6.7kg.. alhamdulillah... adik pun dah discaj dengan klinik gastro HKL..  

#Adik pramatang 28 minggu 700gram ~ Large PDA with uncontrolled heart failure ~ Direct hyperbilirubinamenia with hepatitis ~ renal impairment ~ anemia in prematurity ~ Rickets of prematurity ~ Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) ~Hypokalemia ~ Nosocomial Sepsis ~

Saya suke bercerita dan berkongsi tentang adik.. bukan nak minta kesian atau menagih simpati atau apa2 pun.. ini sebab pada mula2 dulu banyak benda yg saya tak tahu.. banyak perkara yang tidak reti.. setiap saat berkesempatan saya akan search segala tentang baby pramatang.. segala tentang apa yg adik di diagnosis kan.. saya takut.. saya buntu.. saya perlukan kekuatan waktu itu.. dan saya dapat banyak perkara.. saya belajar banyak benda dari blog2 ibu2 yang ada anak pramatang.. kini giliran saya pula berkongsi maklumat apa yang saya tau.. berkongsi kisah perjalanan yang sama.. berkongsi kekuatan  dan semangat kepada ibu2 yang baru melahirkan anak pramatang seperti saya dulu. 

Dan yang penting doa2 dari org2 yg ikhlas hatinya.. kepada yang banyak mendoakan kesihatan adik.. kepada yang banyak memberikan semangat dan kekuatan kepada saya.. saya mengucapkan berbanyak2 terima kasih.. hanya Allah saje yang dapat membalas keikhlasan kawan2 semua..

Rabu, 12 Februari 2014

Bercuti Di Kedah

Cuti CNY hari tu kami bercuti ke kedah.. Kampung centa hati. adik pertama kali jejak kaki ke kedah ni.. memang sangat berdebar dan risau juga nak bawa adik berjalan jauh. setakat ni paling jauh pun ke melaka je umah saya.. dalam 2-3 jam camtu dah sampai.. memang sangat2 risau sebenarnye.. tapiiiiiiiiii tak boleh buat apa... ikutkan aje.. huhuhuhuuu....


Seawal 5 pagi Khamis tu dah keluar rumah.. Adik memang tak sedar pun masa angkat dia tu. mengantuk sangat dia.. sebab mil dah plan lepas subuh dah nak gerak.. jadinye kene la keluar umah pukul 5pagi untuk ke damansara.. sebab takut jem hari bekerja kan kamis tu.. Sampai damansara pukul 5.40pagi mcm tu.. 

masuk je umah mil.. adik dah sedar.. terus siap2 mandikan adik.. solat subuh.. pukul 6.45pagi camtu terus gerak..



Adik yang sangat seronok nak memulakan perjalanan.. sarapan roti je dalam kete.. hehehe.. Dalam perjalanan tu singgah Perak dulu umah sedara mil.. makan tghari kat situ dan kemudian teruskan perjalanan ke kedah..

Sampai kedah pukul 6 petang macam tu.. fuuhh.. 12 jam dalam perjalanan saje.. letih.. sakit pinggang.. kematu2 punggung jadinye.. hehehe.. Malam tu bermalam kat umah makteh suami kat Yan.. Keesokkannye baru bertolak ke Pantai Merdeka..

7 Keta kot tak silap.. Malam tu dok kat Pantai Merdeka Resort. Campur haduk je memasing dalam bilik. Booking 5 bilik.. dan ade malam tu tido dalam Khemah.. 3 Khemah pasang kat tepi pantai sebab tak cukup bilik.. maklumlah cuti raya gitu.. 



Saya malam tu sebilik ada saya, adik, biras dan anaknye sorang, juga kakak biras.. en centa hati, adik dia dan lelaki2 tido dalam khemah.. hehehe.. 


Malam tu buat BBQ kat tepi pantai.. pasang Khemah 3 bijik siap2.. adik mula je BBQ tu dia pun tido.. sebabnye terlalu penat dia.. tak tido langsung siang tu.. seronok aje dia main2 ramai yang melayan dia.. Gamba BBQ takde.. sebab ade amek gamba tapi tak cantik.. hehehe


Ni adik pertama kali jumpe kolam.. Mase mula2 sampai tu dia nampak kolam tu bukan main riuh suara dia menjerit sambil tunjuk kolam.. suka sangat. macam lah dia penah masuk kolam.. lepas makan tghari.. gigih ibu dan ayah pusing kat org jual2 tepi pantai tu carik pelampung.. susah nye nak cari pelampung yang sesuai dgn adik semua besa2.. tetibe jumpe la satu ni.. ade pun 2 je.. 1 kaler biru.. 1 lagi kaler kuning.. amek la kaler biru kaler peberet ibu... hehehe.. petang tu dalam pukul 5 ayah bawak adik masuk kolam.. punye la suke.. yang kelakar air kolam tu paras2 kaki dia je. memang dia berjalan aje dalam air tu.. hahaha... semua org gelak tgk dia.. kikikiki.. pastu sombong sangat.. ibu nak amek gamba dia marah.. konon kacau la dia nak main air.. ibu asyik panggil2 nak amek gamba.. hehehe.. adik..adik.. saba je la...


Cube tengok kaki dia dalam air tu.. dia tengah berjalan la tu.. macam berjalan didarat gamaknye.. hahahaha...



Sedap betul amek angin kat tepi pantai.. kuat betul angin.. sampai tegak2 rambut adik dibuatnyaa..


Tapi memang best la kat sana. kami 1 malam je kat sana.. malam ahad tu kami tido balik umah makteh suami.. hari ahad balik kajang balik.. pagi bertolak pukul 10 pukul 10 malam sampai damansara.. dekat pukul 12 sampai kajang.. aduh2... jalam jem sangat.. kete tahap tak bergerak kat highway tu...

Disebalik keseronokannye dgn panas2 gitu.. kami semua demam.. Isnin tu adik sepatutnye ade fisio tapi tak pergi sebab adik demam... saya pulak tetibe cirit birit.. muntah2. setiap 10 minit ke tandas.. memang tak tido langsung.. muntah mcm air paip pecah tu ha.. laju aje keluar.. cirit pun sama.. 


Dah tahan sangat pukul 5 pagi ajak suami pergi klinik.. memula plan nak pergi kecemasan hospital kajang je sebab adik demam memang senang bawak hospital.. tapi saya fikir saya nak bawak diri pun tak larat takut adik kene tahan wad macam mane la saya nak jaga dia.. terus pergi carik klinik 24 jam.. memula pergi kat klinik KITA.. tutup.. rawatan impian pun tutup.. patah balik ke prima saujana.. tgk poliklinik damai bukak.. alhamdulillah.. amek ubat adik dapat ubat demam dan antibiotik.. saya dapat ubat demam, cirit, muntah, sakit perut dan air garam.. 

berharap kami boleh baik atau tidak salah sorg baik.. dengan keadaan saya mcm tu mmg tak larat langsung nak jaga adik yg tgh demam. memang en centa hati la yg uruskan adik. saya lepas balik klinik, bagi adik ubat, saya makan ubat terus pengsan tak sedar diri.. semalam tak tido berulang alik ke tandas kan.. tenghari tu alhamdulillah dah tak muntah dan tak cirit lagi.. saya rase dah agak kuat sikit.. memang dah siap2kan brg nak bawak adik ke kecemasan.. kalau kene wad pun saya rase dah boleh nak jaga dia kat wad.. tapi tgh2 demam adik pun mula kebah.. alhamdulillah.. syukur sangat... 3 hari lepas tu adik dah aktif sepenuhnye... alhamdulillah...

Isnin, 13 Januari 2014

Hari Ini Dan Semalam

Tadi pergi cek up adik kat Pakar kanak2 Hospital Kajang. Yang pertama untuk tahun baru ini. Alhamdulillah.. Perkembangan adik sangat baik. Result darah adik 1 aje yang tak berapa ok. Bacaan buah pinggang naik sikit. Yang lain semua ok. Pernafasan dan bunyi murmur kat jantung adik pun dah takde.. Alhamdulillah.. syukur sangat.. saya risau jugak sebab dah 3 bulan adik stop ubat jantung tapi doktor tak tengok lagi adik. Dan ubat jantung adik memang off terus.. syukur sangat2..

Berat adik untuk hari ni 6.1kg.. Tinggi 61cm.. hehehhe.. alhamdulillah..

Ok.. nak citer topik semalam pulak.. Semalam bawak adik gi taman kat tasek cempaka bangi tu.. Ni kali kedua bawak adik. kali pertama minggu lepas.. hehehe.. Adik memang seronok sangat. Maklumlah sebelum ni memang saya tak pernah bawak dia pergi taman2 macam tu. Bukan ape.. sebab takut adik berada ditempat yang ramai orang ni. 

Tapi skrg bila rase adik dah mcm ok. Saya cube bawak dia.. tapi masih lagi la jauh kan dia dari kelompok ramai org.. takut jugak sebenarnya.. tapi saya tak sampai hati tengok bila muka dia seronok2 tgk permainan tu semua saya bawak dia jauh2.. tersentuh perasaan ibu tapi untuk menjaga kesihatan adik.. tak boleh layan sangat.. huhuhuu..


Selamat petang tu tak ujan.. Mase sampai tu tgk org tak berapa ramai lagi.. amek kesempatan la bagi adik main2 kat gelongsor tu.. memang la tersangat seronok dia.. 


Hati ibu pun seronok jugak tengok gelak tawa adik.. syukur Allah izinkan anak ibu boleh menjalani kehidupan seperti kanak2 lain.




Gelagat adik bila ayah suruh adik bertateh.. Mula2 ayah pegang.. ok.. adik seronok berjalan bertateh berpimpin dgn ayah. Tibe2 adik yang pegang tangan ayah.. dan kemudia adik tolak tangan ayah.. hahahhaa.. No No No.. adik belum boleh la nak jalan sorang2 macam tu.. Ada hati tu nak berjalan sendiri.. cita2 tinggi sungguh.. In Shaa Allah.. sikit lagi adik mesti boleh jalan sendiri nanti.. 


Ok.. adik dah berpeluh2 masyam.. turn ayah dan ibu pulak nak berpeluh.. Masukan adik dalam stroller.. Kami pun pusing la keliling tasik.. konon2.. 





Dalam syok berjalan tu.. tetibe ternampak playground lagi.. uik.. adik dah meronta2 dalam stroller bila nampak tempat mainan tu.. aduh3... kesian tgk adik.. bagi la adik main kejap kat situ.. tgk jam baru perasan dah dekat pukul 7 dah.. Terus bawak adik dah letak dalam stroller tu.. tetibe en. centa hati gelak2 dan suruh saya tgk muka adik.. MAkk aiii.. masam mencuka rupa awek tu.. hahahaha.. langsung tak bersuara.. bila kite cakap ngan dia. memang takde respon apa2 pun.. senyaaapppp je... hahaha..


Pandai merajuk dah awek ni.. hahahha.. taapiii ade ibu kisah.. tak takut pun.. kekekke.. nak memujuk punye pasal.. sebelum balik lepak2 beli dan makan eskrem.. bagi sejuk hati dulu.. kikikiki..


Suke bebenor makan eskrem... senyap aje makan.. tapi dah boleh sembang dan senyum.. ok la tu kan.. hahaha..

Oppsss jgn salah faham ye.. adik makan eskrem bukan 1 tu dia sorg.. dia makan eskrem lebih ayah. tinggal dalam 2 inci gitu biskut tu.. pastu amek eskrem ibu dlm secoit tu masuk kat dlm kon tu.. bagi dia pegang.. sampai kat dia memang nampak besar aje ekskrem tu..


Itu aje citer untuk hari ni.. hehehhe.. daaaaaaaaaaaa...