Followers

Sabtu, 11 April 2015

Bengkel Bayi Pramatang 2015

Assalamualaikum... lama blog ni menyepi.. kesibukan yang tidak terkawal.. amboi... sibuk sangat la kan..  
tetibe disaat kegelapan jam 12.50pagi khamis ni teringin pulak nak update cerite baru. cerite lama dah sebenarnye.. cerite bulan lepas..

awal bulan 2 hari tu.. ade terima panggilan dari pihak hospital menjemput adik ke bengkel pramatang. wah.. memang sangat teruja dengan jemputan tu.. tahun lepas adik dah pergi ingatkan tahun ni tak dapat lagi dah.. rezeki rezeki. seronok sangat rase dapat jumpe balik kawan2 mase kat wad dulu.. ibu ayah yang terlebih seronok tau.. hehhee...

tahun ni mereka buat tema Frozen. jenuhlah saya dan centa hati mencari baju frozen utk adik.. beberapa hari keluar mencari. banyak jumpe tapi takde yang sesuai dengan adik. semua besar2. hemm.. hampir berputus asa.. akhirnye saya buat keputusan utk pakaikan adik seluar jeans dengan t-shirt frozen je la.. ade jumpe t-shirt gambar elsa dan ana warna pink.. tapi mcm tak puas hati.

tetibe sehari sebelum majlis.. saya terfikir nak buat gaun adik ala2 gaun elsa.. heemm.. malam tu berhempas pulak saya mendrift baju gaun elsa adik. rase kesian pulak dia kalau dia tengok kawan2 nanti pakai baju princess tapi dia pakai t-shirt dengan jeans je..  saya mengugel gambar2 elsa.. tiru ala kadar je.. dengan tak berjahit tepi nye.. berbulu2 baju tu.. hehhe.. tula.. dah last minit..

dan akhirnya... tarrraaaaaa...


hehhe.. boleh la kan.. hasil tangan tak berseni saya ni.. sampai2 tu daftar nama.. pergi minum dulu.. jumpe2 doktor.. nurse.. kawan2.. memang sangat seronok.. bertanya kabar.. tngok baby2 kecik2 dulu dah besar semuanya.. 


penuh dengan keceriaan kanak2 comel.. mak2 pun sangat teruja berjumpa kawan2 lama.. hehehe.. sampai org berucap kat depan pun mak2 dok nyembang kat belakang.. kikikikiki.. 


saya pulak dok sebuk la amek gambar.. tapi si buah centa ni takde mood hari ni.. sebabnye  bangun pagi tu kene kejut.. dia kalau kene kejut memang la akan badmood.. huuu.. tapi mcm mane.. kalau tak kejut.. lambat la pergi.. 


tapi kene jaga2 ambik mood dia.. sebab hari tu ade fesyen show.. tahan je hati melayan kerenah dia sbb nak pujuk bagi hati dia sejuk.. tak nak dia meragam pulak masa fesyen show nanti.. 

nah gambar mase adik buat fesyen show... hehehe..



mase ni ibu kat bawah tukang buat aksi bagi adik senyum.. hahha.. lawak je.. ni gambar2 dari kamera nurse.. gambar2 dari kamera centa hati amek.. semua muka masam2.. mujur nurse ade tangkap tang muke senyum dia ni.. hahaha.. 

Rezeki adik.. fesyen show ni dapat no 1.. hehehe.. alhamdulillah.. tak sia2 ibu drift malam tu buat baju adik.. kikikiki..


Sungguh berat.. kene panggil centa hati yang amek hadiah tu sebab adik nak berdukung pulak.. al-kisah waktu tu dah sampai waktu tido dia.. lagi la mula dia nak mengaruk..


Ni antara geng2 yang masih kekal berhubung sampai sekarang.. saling berkongsi cerite dan masalah tentang anak2 pramatang kami ni.. memang kene ade tempat mengadu dan meluahkan perasaan.. hehehhee.. Baju pink tu nama nya mia masa lahir berat 1kg.. baju hitam tu namenye naim.. masa lahir beratnya 1.3kg.. baju biru tu namenye indra.. mase lahirnya 1.5kg.. dan adik berat lahir 700gram. sekarang dah besa dah masing2..


ni dengan mak2nye pulak.. hehe. tgk la tu gelagat anak masing2.. isshh.. sabar je laa... masing2 dengan perangai dan keletah comel masing.. hehehe.. saya je dok pakai baju gitu.. al-kisahnye lepas tu kene pergi kenduri kawen kat rawang.. hehhee..









Seronok masing2 dapat berjumpa balik.. majlis walaupun ringkas tapi sangat meriah. terima kasih warga padiatrik SCN/NICU, Hospital Kajang atas anjuran majlis ini.. 

Terima kasih juga atas jasa2 kalian dalam usaha merawat anak2 istimewa kami. Dengan izin Allah.. Alhamdulillah...

Selasa, 27 Januari 2015

Kesibukan

assalamualaikum..
aduhh.. lamenye blog ni terbengkalai.. banyak terima wassap dari kawan2 yg bertanya kabar.. kenape sunyi je?? kenape lama tak update blog?? hehhe..

terima kasih pada kawan2 yang bertanya kabar. alhamdulillah... kami sihat2 aje.. cume saye sibuk sikit sejak akhir2 ni.. hehehe.. sampai takde mase nak segala2nya dah.. amboi.. ape sibuk sangat tu haaa... hehee

alhamdulillah.. rezeki... saya dapat tender buat karipap gergasi frozen... tu yg sampai takde mase langsung tu.. mula2 ni macam tak pandai nak ejas mase tu.. dari pukul 4 pagi saya dah mula sampai la pukul 12 malam baru berhenti.. dalam mase tu terselit la juga uruskan rumah centa hati dan buah cinta saya ni.. hehehe..

nanti lain2 saya update akan dtg.. In Shaa Allah.. 

perkembangan buah cinta saya .. hehe.. ni ramai yg wasap saya nak tau perkembangan buah cinta kite ni..

Adik sekarang dah berumur 2 tahun 7 bulan.. berat dah 7.5kg.. tinggi dah 71cm.. alhamdulillah.. semakin sihat.. kuat dan tersangat2 lah aktif.. mulut pun dah banyak bunyi.. hehehe... In Shaa Allah.. ade kesempatan nanti saya buat entry khas untuk peminat adik ye.. hahahha.. ye la tu.. ade ke?? kikikiki...

terima kasih semua.. pada yg byk mendoakan kami.. terima kasih yg tak terhingga.. 

Sabtu, 25 Oktober 2014

MASKER ORGANIK WARISAN

*** ENTRY MELEKET***
*** ENTRY BERBAYAR***
~SILA KEBAWAH UNTUK ENTRY TERBARU~~
TERIMA KASIH


MASKER ORGANIK WARISAN

**Diperbuat dari 7 bijirin terpilih
**Bahan utama adalah beras jepun yg diperap bersama pitera 
**Biasa digunakn di spa 
**Tanpa pengawet & kimia , 100% BAHAN ORGANIK sahaja. 
**Melembutkan, melicinkn, menghaluskan kulit.. 
**Memudarkan parut jerawat & penggunaan berterusan kulit menjadi mulus & gebu 
**Mengelakkan jeragat dari membiak. 
**Memudarkan parut jeragat

SELAMAT DIGUNAKAN OLEH IBU MENGANDUNG, SEMUA LAPISAN UMUR & JENIS KULIT.

TIDAK PERLU MENANGGUNG DERITA AKIBAT PENGELUPASAN & RASA PEDIH RUAM2 MERAH..

HARGA 
RM29.90 Semenanjung

RM35.90 Sabah/Sarawak

Tak termasuk pengeposan 
+ RM7 SM / RM10 SS


Keluaran Bumiputera

Ini bukan main-main, saya sendiri pengguna MASKER ORGANIK WARISAN.. Sangat-sangat bagus..!! Yang paling penting, 100% ORGANIK!!!

Ulang suara, 100% ORGANIK..!!!!!

Hubungi RURA di +6010-978 2387 (WHATSAPP/LINE)












Selasa, 30 September 2014

Bunga Kantan VS Asam Pedas

Dah lama sangat saya teringin nak makan asam pedas. Rase dari sebelum bulan puasa tu lagi agaknye kot.. saya suke masak asam pedas letak bunga kantan. tapi kat sini bunga kantan tersangat la mahal.. sejak teringin nak makan asam pedas pergi pasaraya mesti akan tgk bunga kantan.. 2 kuntum tu je harga dalam RM6 - RM9.. huuuu jeling2 je la tengok nye..

Bak kata en. centa hati.. nak beli bunga kantan baik beli asam pedas dah siap kat kedai.. sebungkus plastik tu siap ikan baru rm5.. saya pun "heeemmm.. yelaa.." 

tapi tak tahu la.. saya kalau beli kat kedai mcm tak kene dengan citarasa.. sedap memang sedap.. tapi tak kene dengan tekak saya. kalau kat kedai rase mcm manis.. mungkin letak gula kot.. tak tahu la.. sebab saya masak memang tak pernah letak gula.. walau masak sambal pun saya tak pernah letak gula..  agaknye dah terbiasa dengan air tangan mak yg masak lauk memang tak letak gula.. macam tu juga dengan bahan perasa.. mmg tak pernah ade stok dekat umah saya melainkan garam.. huuuuuu... 

ok berbalik pada asam pedas dan bunga kantan. semalam saya pergi NSK beli bahan basah dah kehabisan stok kat umah.. sekali tengok bunga kantan.. saya memang apa2 tak lupa nak tuju ke bunga kantan nak tengok harga. hahahha..


Bunga kantan 2 kuntum harganya rm2.99... terus panggil en. centa hati bagi tau bunga kantan murah lah hari ni.. boleh tak nak beli?? hahaha.. tengok isteri solehah.. nak beli bunga kantan pun minta izin tau.. hahahha...

en. centa hati tengok la harga bunga kantan tu terus dia jawab "eh.. murah murah.. haaa beli2 cepat.. nanti boleh masak asam pedas"..

hahaha.. en. centa hati pun dah tau.. semenjak harga asam pedas melambung tinggi tu dia dah 3 kali tapau asam pedas kat 3 kedai berlainan.. kikikiki...

saya pun terus tengok daun kesum..


RM1 je satu rumpun ni.. hahaha... lepas tu dok fikir2 nak masak ngan ikan apa pulak.. saya pilih ikan cencaru je.. 

sampai je umah terus bersih2 kan semua bahan basah.. terus masak.. tak sabar ni nak makan asam pedas air tangan sendiri..  yg penting ikut citarasa sendiri.. kikiki.. 


fuh.. menambah2 makan nya.. en. centa hati pun mencurah2 kuah dalam pinggan dia.. sangat puas hati.. dah mkn tghari pukul 2.. pukul 6 cedok lagi nasi makan.. dah tu pukul 9 malam.. dengar en. centa hati bukak periuk nasik lagi.. hahha.. saya malam tak makan dah.. opsss... ye la tu... lepas dah dia makan tgk dlm periuk ade sikit lagi kuah dan ikan.. cepat2 masuk dlm petiais.. esok boleh makan lagi.. hahaha..

meh nak share resepi gaya saya.. ngeeeee.. takde sukatan yg tepat ye.. tang cili kalau nak pedas leh letak banyak.. tak nak pedas boleh letak sikit.. macam tu juga dengan bahan2 yg lain.. ikut banyak mana nak masak.

RESEPI : ASAM PEDAS IKAN

Bahan:
Ikan
cili kering - dikisar
bawang merah - dikisar
bawang putih - dikisar
halia - dikisar
lada hitam - dikisar
serai
halba
biji sawi
bawang merah -dihiris
daun kari
air asam jawa secukupnya
daun kesum
bunga kantan
garam

cara2nya;
1. tumiskan bawang merah hiris, halba, biji sawi, serai, daun kari hingga naik bau wangi.
2. masukan bahan kisar dan masak hingga garing.
3. masukan air asam jawa hingga mendidih.
4. masukan ikan, daun kesum dan bunga kantan.
5. masak hingga ikan masak.

*boleh nak tambah bendi ke tomato ke dan apa2 aje.. saya tak letak sebab takde stok dirumah.. 

ok.. itu je... hehhehe...

Isnin, 29 September 2014

Potato Fritters Punya Cerita

Tengah syok2 tengok tv tiba2 en. centa hati bersuara..

en. centa hati : sekarang musim orang buat cucur kentang ke?

saya : aah.. nape?

en. centa hati : tengok kat fesbuk ramai orang post gambar cucur kentang. kita tak de makan pun.

saya : eh.. minggu lepas kan dah buat.

en. centa hati : eh. yeke.. tapi tak sama pun macam dalam gambar diorang tu.

heemmm... ok.. saya pun terus amek kentang dan kupas.. terus buat.. hahaha..haaa tengok.. sama tak?? sama tak??


alkisahnya yang minggu lepas tu saya sagat kentang nya. sebab tengok resepi disuruh sagat. bila dah sagat ia jadi mcm hancur pulak.. tu yang kejadiannya nampak mcm cucur biasa je..

hari ni saya buat saya hiris panjang2 mcm kentang goreng tapi nipis2.. haa baru la jadi kejadiannye sebenarnya.. 

bila en. centa hati tengok dia buat kata.. "haaa ni baru sama".. ishhh sabo je laa.. hehehe..

ramai ke dah buat patato fritters ni.. sedap kan.. kebetulan lepas saya buat ni.. hujan turun dengan lebatnya.. fuhh.. sangat la nyaman bila sejuk2 tu mkn patato fritters ni bersama sos cili dan mayonis dikenakan lagi dengan neskefe panas.. fuuuuhhhh.... 

cik buah centa pun makan tak berhenti.. "emmm sedapppp nyeehhh" dia cakap.. hehehe..

siapa yang tak buat lagi tu nak resepi ke? nak ke? nak ke? kalau nak tepuk tangan dulu.. hehehe..

ok saya paste ngan kat sini resepi nye.. credit kepada tuan empunya resepi.. tapi maaflah saya tak tahu siapa sebenarnye punye resepi.. amek resepi pun tanya2 kawan2 yang dah buat.. terima kasih ye kepada tuan empunya resepi yg sangat sedap ni.. minta halal ye.. saya nak share juga kepada kawan2 yang lain..

RESEPI : PATATO FRITTERS
Bahan:
3 biji kentang
4 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar tepung gandum
1 biji telur
sedikit daun bawang dan daun sup
sedikit lada sulah
garam secukup rasa

caranya;
Gaul kesemua bahan sehingga sebati.
Panaskan minyak.
Bila minyak dah panas.. sudukan bancuhan kentang.. dah masukan kedalam minyak dan leperkan dengan sudu tadi.. 
Goreng sehingga kekuningan.
buat sampai abes..
siap..
boleh makan.. cicah ngan sos cili dan mayonis.. nyum nyum nyum..

simple sangat kan.. yg penting sedap.. ape lagi kawan2 yg belum mencuba.. sila la cube.. hehhee..