Followers

Rabu, 12 Oktober 2016

Busy Book

Assalamualaikum... setahun dah rupanya blog ni terbiar sepi.. selalu teringat2 tapi sangat susah nak menyinggah ke sini.. last post pasal busybook... ni nak update pertama pun pasal busybook jugak.. hehehe..

Kisahnya saya sekarang memang dah fokus dalam bidang jahitan.. cewaahhh.. jahit ape tu? mcm2 dijahitnya.. orang tempah buku.. kite jahit buku.. orang tempah baju.. kite jahit baju.. gitu lee... hehe..

meh layan antara busybook busybook yang dah saya buat.. saya buat semua atas permintaan.. orang tempah baru buat.. tiada readystock.. hehehe..


sape2 berminat boleh wasap atau telegram je saya.. 014-7137311..
hehehe..

Ahad, 25 Oktober 2015

Sibuk Bersama BusyBook

Assalamualaikum.

Baru berkesempatan nak update blog... Kejap ada kejap takde.. kejap timbul kejap tenggelam.. hehehhe...

Kali ni saya membusykan diri dengan dunia busy book pulak.. hehe..

Mula2 saja buat main2 je.. tak sangka dapat terima banyak tempahan.. alhamdulillah.. rezeki.

Busy book / Quite Book ni sesuai untuk baby dan toddler. Untuk bebaskan mereka dari suke bermain henpon atau tengok tv 24 jam citer katun... hehhee.. Dalam busy book ni ade aktiviti2 yang boleh meningkatkan skill motor halus, perkembangan otak dengan aktiviti2 di dalam busy/quite book bila memerlukan kemahiran mereka berfikiran. haaa gitu la kisah nye.. saya bab karang2 ayat ni fail... hahaha...

Busy book yang ada activity.. quite book yang lebih kepada sensory dan gambar2.. hehe.. saya buat ikut pilihan. tapi ada tak kisah ikut saya je lagi senang.. hehehe..

ni contoh2 busy book yang dah saya buat..
harga pun ikut nak buat macam mana.. harga berbeza2 setiap jenis buku..

Ni banyak gambar dari aktiviti..  baby ni suke tengok signboard tesco.. kiki.. maklum la rumah dekat ngan tesco. hari2 lalu.. minat pulak katun pocoyo.. kite letak pocoyo di situ..
buat ni pun sempena besday dia.. letak sekali gambar kek yang bermanik2 untuk sensory dan hadiah untuk buka dan ikat reben.. ada kad ucapan sekali kat situ.. hehe..


Yang kedua ni.. lebih aktiviti sikit.. dan ada permintaan untuk letak kucing di situ.. hehehe..


yang ketiga ni penuh aktiviti.. mak dia kate tak kisah mcm mane pun.. jadinya saya buat ikut saya je.. hehehe.. lagi senang dan cepat siap..


Yang ni pulak tempahan matching2 ABC.. saya buat saiz A4 ade 3 keping.. boleh bentang atas meja atau nak gantung kat dinding ke.. hehe..

Yang ni baru siap dan baru sampai ke tuan nya.. ini pun mak adik irdina tempah aje ikut saye.. hehehe... 

sape2 yang berminat boleh wasap2 saya ye.. 0147137311 (ina).. 

Isnin, 5 Oktober 2015

Kurta Buat Si Dia


Hari tu mil ada bagi en. centa hati kain pelikat. Jenis kain dia lembut je. Tiba2 en. centa hati minta buat kan kurta. Uih.. terkejut di buatnye.. Sesedap je kan nak suruh. macam la bini dia ni pandai sangat.. wuwuwuwuuw...

Saya pun mula la dok termenung depan kain pelikat tu.. Kang kate tak nak buat kang, dia ok je.. Tapi macam tak best la kan sebab tak dapat tunaikan permintaan si centa hati.. hahahahha... Mula la saya meng gugel sana sini.. tak cukup kat lappy.. sambil baring2 nak tidurkan cik buah cinta, saya gugel lagi kat henpon pulak. 

Berhari2 mengkaji rupebentuk.. rekabentuk.. dalam image yg dah siap model pakai tu banyak la. tapi untuk pola dan tutorial nak buat tu tak banyak dan susah nak jumpa. ke saya yang tak pandai nak letak keyword ke sampai tak jumpa tak tahu la kan. hehehe..

Dah sampai ke akhirnya.. last2.. saya bentang je kain pelikat tu. 

Dalam pada saya bentang tu.. sempat lagi termenung panjang. hehehe.. mula2 mcm takut jugak nak buat. takut tak jadi sayang pulak nanti kain tu.


akhirnya lepas panjang berfikir, saya tekap je ngan baju kameja dia.. baju melayu kot.. ntah la.. baju melayu kemeja rasenye.. hahahaha... mudahkan... ina la katekan.. hidup mesti mudah lagi menyenangkan.. jangan serabut2.. hahahaha.. adeehh.. walhal dah fenin2 dah dibuatnye tu.. kikikiki.. 

Gini jadi nye.. ikut je garisan baju tu cume saya labuh kan aje. hehhe.. nampak tak garisan putih tu. Jap saya gunting ye.. ngeee...


Haaa gini dia.. betul ke tak ek? hahaha.. pandai2 sendiri je kan.. 


Lepas tu potong bahagian tangan pulak.. same jugak.. saye tekap je ngan baju tadi tu. 

Siap gunting. saya suruh dia gi anta gi jahit tepi kat kedai. nak di jadikan cerita 5 hari baju tu tersadai kat kedai tu.. sebab dia busy keje tak sempat nak ambil campur lupa.. ishh isshh ishh.. sabo je laa...


Tarraa... akhirnya siap jugak.. heheh.. jangan gelak ye.. kikiki.. lepas tu saya cuba buat poket mulut tu.. eh.. poket mulut ke? isshh memandai je bagi name.. hahaha.. maaf kalau salah.. tapi memang salah pun. dah siap pasang mulut poket tu.. mase tengah setereka nak matikan jahitan baru perasan kecacatan corak poket tu ngan baju.. aahh.. malas la nak tetas nak jahit semula.. pura2 tak nampak je la.. kikikiki... itu pun dah byk buang kain mase buat poket ngan kolar baju tu.. 

Akhirnya si dia merasmikan baju itu dengan senyuman.. hahaha.. haaa... lega rase sebab takde komplen dari dia.. kikikiki... nampak mcm dia selese je pakai.. kerap nampak dia pakai.. kembang kempis idung bini dia.. hahahahahha.. isshh..


Rabu, 30 September 2015

Tips Fesyen Terkini Wanita Bertudung

Tips Fesyen Terkini Wanita Bertudung

Semakin ramai wanita bertudung yang kini bijak bergaya dan tidak mahu terlepas daripada mengikuti trend fesyen terkini. Bagi wanita yang bertudung, penting untuk anda menyesuaikan sesuatu rekaan pakaian dengan imej bertudung agar kelihatan sopan dan tidak keterlaluan. Ekoran fesyen Muslimah yang semakin meriah dengan keluaran pelbagai koleksi pakaian Muslimah moden, berikut merupakan beberapa tips fesyen terkini khusus untuk wanita bertudung;

1.      Pakai Outerwear
Jika anda ingin tampil kasual bersama padanan jeans dan t-shirt kegemaran anda, always remember to put yourself an outerwear. Jenis-jenis outerwear yang boleh anda gayakan adalah seperti cardigan, blazer, kimono top, dan sweater. Bergayalah ikut kesesuaian gaya anda!

2.      Pemilihan Warna

Tentu sekali anda tidak akan pernah salah apabila memilih warna hitam. Ia bukan sahaja menjadikan tubuh anda kelihatan langsing, warna hitam juga membuatkan penampilan anda kelihatan elegan. Selain hitam, anda juga boleh memakai pakaian yang berwarna pastel dan earth colour.

3.      Menutupi bahagian pinggul

Kini terdapat banyak koleksi blouse Muslimah modern yang mempunyai rekaan menutupi bahagian pinggul wanita. Penting untuk wanita bertudung memakai pakaian yang tidak memperlihatkan bahagian pinggul terutama sekali jika potongan seluar yang dipakai adalah ketat.

4.      Loose
 Get loose tops. Anda boleh bergaya dengan koleksi blouse Muslimah dan kaftan yang kini banyak tersedia dalam rekaan loose yang trendi. Koleksi blouse ini bukan sahaja sesuai untuk anda gayakan bersama seluar, malah amat menarik untuk dipadankan bersama koleksi skirts labuh. 

Isnin, 14 September 2015

Potty training

Hari isnin hari tu, lepas mandikan adik pagi tu terus je saya nekad tak nak pakaikan dia pempes. Selalu sangat tangguhkan tangguhkan tangguhkan, ntah bila akan boleh. Jadi memang terus pagi tu cakap kat dia, "adik. hari ni tak pakai pempes tau. adik nak kenc**g ke nak ber*k ke pergi bilik air tau".

Adik cam blur blur jugak. Nampak mcm dia tak selesa tak berpempes pun ada. tapi saya biarkan aje.

Hari pertama (isnin)
Setiap saat saya teringat saya akan tanya dia..
"adik nak kenc**g tak?"
"adik nak ber*k tak?"
"adik rasa nak kenc**g ke nak ber*k ke cepat2 cakap ngan ibu tau."

haaa gitu la antara ayat2 saya sepanjang hari pertama tu sampai dia naik bosan dan naik angin. hahaha..

tapi sepanjang hari tu sekali je dia membuang air kecil kat belakang kerusi. sebabnye saya pun tak pasti la. tapi sebelum tu memang dah tanya dia, dia jawab tak nak, tapi dia membuang jugak kat situ. huhuhuhu.

tidur siang saya pakaikan pempes. bila bangun memang ade basah kat pempes dia.. fuh selamat kalau tak kene jemur tilam pulak.. kikiki..

tidur malam pun saya pakaikan pempes.. tak berani amek risiko basah tilam.. huhuhu..

Hari kedua (selasa)
Hari ni saya kurang sikit bertanya dia. takut dia bosan dan naik angin macam semalam. hehe.. saya macam agak2 je. saya tanya dalam sejam ke dua jam gitu.

tidur siang semestinya saya pakaikan pempes. tapi sebelum tidur saya suruh dia pergi membuang air kecil dulu. bangun je tidur, tengok pempes dia kering. hehehe.. bangun tidur terus je laju dia gi bilik air.

tido malam juga saya pakaikan pempes. hehehe..

Hari ketiga (Rabu)
Hari ni saya dah kurang tanya dia. sebab saya sibuk menjahit jadi kurang fokus sikit kat potty training si kecik ni.. hehe.. tapi  dia sendiri yang bagi tau nak membuang air kecil atau besar.

tidur siang hari tu saya terlupa nak pakaikan dia pempes. Tapi sebelum tidur saya dah suruh dia membuang air kecil dulu. Mujur dia tak membuang atas tilam. hehe. Bangun je tidur terus berlari ke bilik air.

Tidur malam pakaikan pempes. Ade basahan lagi kat pempes dia.

Hari keempat (khamis)

Saya langsung tak tanya dia apa2. Dia sendiri yang bagitau nak ke bilik air. Lulus.

tidur siang tak pakai pempes.. lulus. huyee.

tidur malam mesti pakai pempes. Basah lencun. huhuhu..

Hari kelima (Jumaat)

Sama macam semalam. Dia sangat berdikari. Bila sampai masa terus ke bilik air sendiri.

Tidur siang tak pakai pempes dah. Ibu dah yakin. hehehe.. Tapi sebelum tidur memang akan suruh dia pergi bilik air. dan bila bangun dia sendiri akan ke bilik air. Lulus. 

Tidur malam mesti pakai pempes. Ibu tak yakin sebab sepanjang potty training pempes basah lencun bila bangun pagi.

Tapi bila bangun hari keenam pagi tu pempes dia kering. Bangun je terus ke bilik air. hehehe.. Lulus la jugak. hehee..

Hari ke Enam (sabtu)

Siang seperti biasa, dia sendiri pandai bagitau. ibu pun dah tak sibuk lagi hal kecil besar dia. kikiki.. 

Tidur siang tanpa pempes pun dah lulus. Dia terjaga dari tidur terus bagitau nak membuang air kecil.

Tidur malam pun lulus tanpa membuang air kecil. bangun pagi keesokkan dia membuang. pempes ibu masih terus pakai lagi waktu malam sebab takut juga dia terbuang air kan. 

Dah dia tidur sekatil haa.. kalau dia membuang air tak pasal bergelumang bertiga dengan air tut dia.. kikikiki... makanya memang kene pakai pempes.. tapi dia dah lulus.

hari ketujuh (ahad)

Berjaga waktu siang - lulus
Tidur siang - lulus
Tidur malam - lulus


Result potty Training
Berjaya dengan cemerlang.

Huyeee.

Alhamdulillah. Anak ibu boleh. Ibu je yang tak berapa yakin. tapi nah itu resultnya. hehee.. kalau masih tangguh2kan tak tahu la sampai bila dia berpempes gitu.

3 tahun 3 bulan - Adik dah bebas lampin pakai buang. Ok. tahun depan boleh pergi sekolah.. hehehe... besar dah anak ibu rupenya dalam tak sedar.