Followers

Ahad, 25 Oktober 2015

Sibuk Bersama BusyBook

Assalamualaikum.

Baru berkesempatan nak update blog... Kejap ada kejap takde.. kejap timbul kejap tenggelam.. hehehhe...

Kali ni saya membusykan diri dengan dunia busy book pulak.. hehe..

Mula2 saja buat main2 je.. tak sangka dapat terima banyak tempahan.. alhamdulillah.. rezeki.

Busy book / Quite Book ni sesuai untuk baby dan toddler. Untuk bebaskan mereka dari suke bermain henpon atau tengok tv 24 jam citer katun... hehhee.. Dalam busy book ni ade aktiviti2 yang boleh meningkatkan skill motor halus, perkembangan otak dengan aktiviti2 di dalam busy/quite book bila memerlukan kemahiran mereka berfikiran. haaa gitu la kisah nye.. saya bab karang2 ayat ni fail... hahaha...

Busy book yang ada activity.. quite book yang lebih kepada sensory dan gambar2.. hehe.. saya buat ikut pilihan. tapi ada tak kisah ikut saya je lagi senang.. hehehe..

ni contoh2 busy book yang dah saya buat..
harga pun ikut nak buat macam mana.. harga berbeza2 setiap jenis buku..

Ni banyak gambar dari aktiviti..  baby ni suke tengok signboard tesco.. kiki.. maklum la rumah dekat ngan tesco. hari2 lalu.. minat pulak katun pocoyo.. kite letak pocoyo di situ..
buat ni pun sempena besday dia.. letak sekali gambar kek yang bermanik2 untuk sensory dan hadiah untuk buka dan ikat reben.. ada kad ucapan sekali kat situ.. hehe..


Yang kedua ni.. lebih aktiviti sikit.. dan ada permintaan untuk letak kucing di situ.. hehehe..


yang ketiga ni penuh aktiviti.. mak dia kate tak kisah mcm mane pun.. jadinya saya buat ikut saya je.. hehehe.. lagi senang dan cepat siap..


Yang ni pulak tempahan matching2 ABC.. saya buat saiz A4 ade 3 keping.. boleh bentang atas meja atau nak gantung kat dinding ke.. hehe..

Yang ni baru siap dan baru sampai ke tuan nya.. ini pun mak adik irdina tempah aje ikut saye.. hehehe... 

sape2 yang berminat boleh wasap2 saya ye.. 0147137311 (ina).. 

Isnin, 5 Oktober 2015

Kurta Buat Si Dia


Hari tu mil ada bagi en. centa hati kain pelikat. Jenis kain dia lembut je. Tiba2 en. centa hati minta buat kan kurta. Uih.. terkejut di buatnye.. Sesedap je kan nak suruh. macam la bini dia ni pandai sangat.. wuwuwuwuuw...

Saya pun mula la dok termenung depan kain pelikat tu.. Kang kate tak nak buat kang, dia ok je.. Tapi macam tak best la kan sebab tak dapat tunaikan permintaan si centa hati.. hahahahha... Mula la saya meng gugel sana sini.. tak cukup kat lappy.. sambil baring2 nak tidurkan cik buah cinta, saya gugel lagi kat henpon pulak. 

Berhari2 mengkaji rupebentuk.. rekabentuk.. dalam image yg dah siap model pakai tu banyak la. tapi untuk pola dan tutorial nak buat tu tak banyak dan susah nak jumpa. ke saya yang tak pandai nak letak keyword ke sampai tak jumpa tak tahu la kan. hehehe..

Dah sampai ke akhirnya.. last2.. saya bentang je kain pelikat tu. 

Dalam pada saya bentang tu.. sempat lagi termenung panjang. hehehe.. mula2 mcm takut jugak nak buat. takut tak jadi sayang pulak nanti kain tu.


akhirnya lepas panjang berfikir, saya tekap je ngan baju kameja dia.. baju melayu kot.. ntah la.. baju melayu kemeja rasenye.. hahahaha... mudahkan... ina la katekan.. hidup mesti mudah lagi menyenangkan.. jangan serabut2.. hahahaha.. adeehh.. walhal dah fenin2 dah dibuatnye tu.. kikikiki.. 

Gini jadi nye.. ikut je garisan baju tu cume saya labuh kan aje. hehhe.. nampak tak garisan putih tu. Jap saya gunting ye.. ngeee...


Haaa gini dia.. betul ke tak ek? hahaha.. pandai2 sendiri je kan.. 


Lepas tu potong bahagian tangan pulak.. same jugak.. saye tekap je ngan baju tadi tu. 

Siap gunting. saya suruh dia gi anta gi jahit tepi kat kedai. nak di jadikan cerita 5 hari baju tu tersadai kat kedai tu.. sebab dia busy keje tak sempat nak ambil campur lupa.. ishh isshh ishh.. sabo je laa...


Tarraa... akhirnya siap jugak.. heheh.. jangan gelak ye.. kikiki.. lepas tu saya cuba buat poket mulut tu.. eh.. poket mulut ke? isshh memandai je bagi name.. hahaha.. maaf kalau salah.. tapi memang salah pun. dah siap pasang mulut poket tu.. mase tengah setereka nak matikan jahitan baru perasan kecacatan corak poket tu ngan baju.. aahh.. malas la nak tetas nak jahit semula.. pura2 tak nampak je la.. kikikiki... itu pun dah byk buang kain mase buat poket ngan kolar baju tu.. 

Akhirnya si dia merasmikan baju itu dengan senyuman.. hahaha.. haaa... lega rase sebab takde komplen dari dia.. kikikiki... nampak mcm dia selese je pakai.. kerap nampak dia pakai.. kembang kempis idung bini dia.. hahahahahha.. isshh..