Followers

Jumaat, 31 Ogos 2012

Hari Merdeka

Entry ni bertajuk merdeka.. tapi tak mo cerita pasal hari merdeka lah.. hehehe.. nak cerita pasal lain.. nak cerita pasal buah hati saye..

Ikutkan hari ni 31 OGOS 2012 adalah jangkaan hari saya bersalin.. tapi kehendak-Nya.. adik dah berusia 80 hari pada harini.. Alhamdulillah.. syukur.. urusan saya sangat dipermudahkan dalam kelahiran adik.. harapan saya semoga adik cepat sihat dan membesar dengan sempurna seperti bayi2 normal yang lain..

Pada usia dia 2 bulan setengah ni.. macam2 dah keletah dia.. pernah sekali dia menangis sangat2.. sampai meleleh air mate ni.. ibu dah cuak sangat2.. mesin denyut jantung dia pun dah bunyik sebab denyut jantung dia terlalu laju.. nurse tu cakap.. cube periksa pempes dia.. saye pun dok intai le.. dah le mate ibu dia ni rabun.. dok pulak dalam inkubator.. silau2 cahaya lagi.. kene fokus zoom zoom zoom baru nampak jelas.. huhhh.. ade bahan hasil rupenye.. dengan kesusahan kepayahan ibunye ni tukar la pempes.. aduii.. dah la pestime nak tukar pempes baby.. dah tu dalam inkubator tu boleh masuk 2 tangan je.. dari arah sisi pulak tu.. bersilang2 tangan saye dibuatnye.. tapi usaha jugak sampai berjaya walau agak kelakar jugak lah keadaan pempes tu terbalut kat dia..

Dah selesai tu.. dengan tak semena2 dia benti nangis.. dan tersenyum manis pada ibu dia yg berpeluh2 ni.. terus mesin denyut jantung dia pun senyap.. haii la adik.. sakit jantung ibu dibuatnye..

macam tu jugak kalau nurse tu terlambat bagi minum kat dia.. dia minum ikut tiub terus ke perut.. punye la menangis mengamuk dalam tu.. tarik2 oksigen dia.. lonjak2 kaki dia sampai badan dia kedepan.. terkeluar dari tempat dia.. gitu lah kerenah dia.. 

Sejak dia lahir selalu gi melawat mesti bersama ayah dia.. sampai habis pantang.. memang centa hati la yg bawak kan mase pantang.. habes pantang masuk bulan pose.. centa hati balik awal.. memang gi bersama jugak.. skrg centa hati dah stat keje cam biasa.. balik kol 6.. memang tak sempat la nak melawat.. dari damansara nak sampai ke kajang.. dengan jem lagi.. haaddoooo.. 

Jadinye saya sorg2 je la gi melawat dia.. asyik lah nangis.. asyik la ngamuk.. pujuk2 diam kejap.. nangis lagi.. walau pempes dah bersih.. walau sudah minum.. tak tahu la nape.. muka macam marah sangat je.. pegang sikit cam dia tepis je tangan saya.. takmo bagi pegang.. ish ish ish.. jenuh jugak ibu memujuk.. senyap kejap je.. pastu memberontak balik.. tadi ayah dia dtg.. dia boleh bukak mate besar pastu senyum2 ngan ayah dia.. huhhh... jeles tau ibu..   suke sangat bila ayah ade.. yelah.. ayah asyik nak memegang dia je.. ayah dia suke sembang ngan dia.. bila dia tido pun ayah dia kejut kan ajak sembang.. tu yg suke sgt ade ayah tu.. tak aci tau.. nanti yark suh ayah tukar ye..

Hari ni berat dia dah 1.3kg.. syukur sangat.. ikut jangkaan doktor hari tu.. berat dia 1.8kg dah boleh keluar.. tapi dengan syarat dia dah boleh bernafas sendiri.. tapi hingga kini dia masih perlukan lagi alat pernafasan.. harap2 sebelum berat dia 1.6kg nanti dia dah tak perlukan lagi.. kesian tgk dia.. sangat tak selesa dia pakai alat tu..

pinjam gambar dr. google
haaa.. macam ni rupenye alat pernafasan yg dia pakai sekarang.. dengan muka dia yg kecik tu.. benda ni cam terlalu besar je untuk kepala dia tu.. yg kat hidung tu pulak.. lubang dia lebih besar dari hidung adik.. heemm.. sejak lahir lubang hidung dia kene cucuk ngan lubang oksigen yg besar tu.. kembanglah lubang hidung adik.. hehehhee.. takpelah dik.. nak buat camne.. itu je yg boleh buat adik baik..

Semoga adik cepat sembuh.. semoga adik kuat.. semoga adik cepat sihat.. semoga adik membesar sempurna.. amin amin amin ya rabb...

Merawat Kesuburan Rahim


Nak kongsi satu lagi 'produk' baru.. Rabu lepas ada seseorang call saya bertanya tentang SK al-khishbun.. dan bertanya sekali tentang Hulba al-khishbun.. terus terang saya memang tak pernah mengunakan Hulba al-khishbun ni.. jadi saya tak boleh nak berkongsi akan keberkesanan dia pada diri saya.. dan rase dia.. 

Tapi rasenye tak salah kalau nak mencuba.. sebab kalau kite tak cube kite tak tahu kan.. kesannya pada tiap org pun tak kan sama.. tak semestinya orang itu berjaya kite akan berjaya.. dan tak semestinya org itu tak berjaya.. kite juga tak kan berjaya.. yang penting usaha dan tawakal.. betul tak?? hehehe..

Atas permintaan kawan kite dari pahang tu.. saya tunaikan.. dah selamat pun  pos pada dia SK al-khishbun dan Hulba al-khishbun semalam.. tapi rasenye dia akan terima pada hari isnin depan la kot.. memandangkan hari ni cuti dan esok sabtu pertama.. Saya doakan agar rezeki dia dipermudahkan dan semoga apa yang diimpikan akan tercapai dengan berkat usaha nya ini.. amin..

Andai pembeli dari pahang tu baca entry ni.. terima kasih ye puan shuhada kerana membeli.. kuatkan semangat dan semoga impian awak akan tercapai hendaknya..

Sedikit info tentang Hulba al-khisbun

Hulba al-khishbun menggabungkan 7 jenis herba2 dari Tanah Arab yang bertindak untuk merawat:-

1) Membersihkan rahim dan organ dalaman akibat dari keguguran dan pembedahan.
2) Darah haid yang tidak lancar
3) Sengugut yang teruk 
4) PCOS
5) Mengecutkan CYTS & FIBROID
6) Telur tidak matang
7) Tiada telur
8) Tiub Filofio tersumbat

Harga : RM50
Kos Pos Laju : RM5 (semenanjung) & RM7 (Sabah Sarawak)

pssstt.. meh like meh.. page SK al-khishbun

Jumaat, 24 Ogos 2012

~ SK al-khishbun kini kembali ~


Susu Kambing al-khishbun kini kembali.. kepada sesiapa yang berminat untuk mencuba ber TTC dengan SK ni boleh lah hubungi saya.. call atau sms 014-7137311..

En. centa hati saya dah amek  10 botol stok baru tengahari tadi.. 4 darinya telah ada pemiliknya.. hanya tinggal 6 botol sahaja.. 

Harga sebotol rm60.. 

COD : KAJANG
Yang jauh2 seperti biasa.. en. posmen yang baik hati akan hantar kan.. hehehe.. Untuk kos pos laju.. Semenanjung : RM5 dan Sabah Sarawak : RM7..

pssttt.. meh like meh.. page SK al-khishbun


Khamis, 23 Ogos 2012

~ Raya datang lagi ~

Masih belum terlambat lagi saya nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri buat tetamu di Dunia Ina Haireina.. ade ke tetamu?? kot2 la kan kekalau ade.. selamat hari raya.. maaf zahir batin kot2 kalau ade post2 entry2 yg lepas2 ade menyakitkan.. menguriskan.. menterasakan...dan men men men sekawan dengannya.. kadang2 syok2 je jari jemari ni menaip.. tak sedar ade kekasaran bahasa di situ.. ampun dan maaf di pinta...

Raya tahun  ni biase2 je.. hari khamis malam sudah berada di rumah MIL.. memang ikut turn tahun ni raya pertama belah en. centa hati dulu.. Raya tahun ni memang tiada persiapan apa pun.. baju raya takde.. kuih raya takde.. macam tak de mood je.. ingatan sentiasa kat hospital.. Pagi2 raya mase dgr takbir raya.. sedihnye hati.. teringat baby sorg2 kat hospital.. tak dapat nak peluk cium dan pakaikan dia cantik2 di pagi raya.. sedaya upaya tahan air mata jgn jatuh.. mungkin rezeki untuk menjadi ibu belum sampai sepenuhnya.. tapi ok lah. pagi raya tu bz sket.. MIL ade buat laksa.. jadinye lepas subuh tu saye terus ke dapo tolong potong2 bahan2 laksa.. takmo la melayan perasaan sangat.. tapi adik ipar perasan jugak kot.. dia asyik tanya je.. "nape nampak sedih je dipagi raya??" saya sengih je laa.. huhuhuuuuuu...

Tahun  ni pun tak dapat nak balik Melaka.. sebab nye doktor baby dah pesan jangan jauh2 dari hospital.. takut ade emergency lambat sampai ke hospital.. Mak pun dah pesan awal.. kalau baby masih belum keluar hospital.. tak payah balik kampung raya nanti.. duduk je kat kajang tu.. takut apa2 nanti susah.. tak dapat cium tangan mak ayah raya tahun ni.. sedih lagi di situ.. huhuhuuuu..

Petang raya pertama tu pergi ke hospital dalam ujan lebat ya amat.. sampai tak nampak jalan.. tapi nak tgk adik redah jugak.. habes kuyup2 jgk la masuk wad petang tu.. pakai payung pun tak gune.. lencun jugak.. bila tgk je adik.. sedih semua hilang.. manis je muka dia petang tu.. bila ucap selamat hari raya kat dia.. mulut dia macam senyum2 sikit.. hahaha..perasan je ibu ni.. adik dah 2 bulan lebih.. banyak dah benda baru yg dia dah pandai.. pandai dah dia mengamuk bila kene pakai oksigen.. pandai dah dia buang oksigen dari hidung dia.. bising je nurse tu.. bila kene marah ngan nurse.. nanti dia kelip2 mate dia dan tak bergerak2..tangan dua2 lurus je ke bawah.. bila ibu tegur cakap "ala ciannye anak ibu kene marah.." mula la dia bergerak balik tolak2 oksigen tu dari hidung dia.. hehehe.. kelakar tgk keletah dia...

Dok umah MIL sampai raya ketiga je.. raya ketiga MIL balik kedah pulak.. kami pun balik la ke kajang semula.. raya kelima en. centa hati dah masuk keje balik.. tinggal lah saya sorg2 kat umah dan menjalani aktiviti seperti biasa.. tengahari je ke hospital.. petang je ke hospital.. tapi sekarang petang2 ujan lebat tul.. hhuuuuu...

heemm.. dah kot entry untuk hari ni.. lame dah tak hapdet.. ni hapdet sket je.. gambar raya?? takde sekeping pun gambar raya tahun ni.. baju pun pakai baju raye ntah tahun bile punye.. hehehe... besar harapan kami.. semoga raya aidiladha nanti adik dah keluar hospital.. dapat la beraya ke Melaka.. baru la ade keseronokan sikit bersama si kecik tu.. semoga adik cepat sihat dan besar ye.. cepat2 keluar hospital.. tak sabar ibu dan ayah nak bersama adik...


Sabtu, 11 Ogos 2012

~ 22 Ramadhan ~

Cepat je rasa masa berlalu.. hari ni dah 22 Ramadhan.. Minggu depan dah raya.. tapi macam tak xcited je nak sambut raya seperti tahun2 sudah.. selalunye kalau waktu2 gini banyak dah persiapan yang di buat.. ini ape pun takde lagi.. sabtu lepas je centa hati dan adik cat dinding kat depan.. itu pun tak siap.. sebab belum sempat siap dah nak kene pergi hospital.. jadinya tinggal sampai ke hari ni. terbengkalai.. 

Baju raya??? tak terfikir pun nak beli baju raya.. kalau 3-4 bulan dah beria2 dah berbincang raya ni nak pakai kaler ape.. kaler hijau pilihan centa hati.. tapi skrang macam malas nak pk.. nak gi shoping pun langsung tak terlintas di fikiran..

Kuih raya??? macam tahun2 lepas 4-5 jenis jugak beskut saya buat.. tahun ni??? heemm.. 3-4 bulan lepas banyak jugak plan nak buat beskut.. tapi skarang macam takde angin je nak buat.. jadinya plan hanya nak beli kerepek2 2-3 jenis je.. takut pulak kalau ade yg sudi beraya umah.. takde pulak hidangan nak dijamukan..

Sekarang apa yang ada dalam hati dan fikiran ni.. hanya lah baby yang berada di hospital tu.. hari ni dah 59 hari usia dia.. 59 hari masih di NICU.. tak tahu bila boleh keluar.. sedih rase hati memikirkan dia menjelang syawal ni.. memang sekarang hospital tu dah jadi rumah kedua saya dah.. hari2 ke situ.. bila keluar rumah je.. ke hospital lah tempat dituju.. takde ke lain punye..

Berharap sangat semoga adik cepat sembuh.. cepat besar.. cepat keluar hospital.. teringin sangat2 nak peluk cium dia.. dah 59 hari usia dia.. belum merasa peluk cium dia lagi.. 

Ok.. cerita pasal semalam.. panjang pulak intro pagi ni.. takpelah.. sementara menunggu subuh.. merepek2 kat sini jap.. heheh...

Semalam (jumaat) rasa masa tu singkat je.. lepas subuh terus tertido.. punye lah payah nak bangun.. mase centa hati nak gi keje pun.. dia dah nak pergi baru bangun.. hahhaa.. teruk sungguh.. lepas dia gi je keje terus sambung tido.. haaha.. tak tahu la ape punye mengantuk tah..

Sedar2 je dah nak tengahari.. kelam kabut bangun.. kemas2 umah sikit.. basuh baju sidai baju sapu sampah.. tup2 dah pukul 2 lebih.. terus masuk dapo buat inti samosa.. teringin nak makan samosa.. pukul 3 lebih baru siap inti nya.. terus gulung2 dalam kulit popia.. alkisahnye.. dah 3 kali gi giant.. nak beli kulit popia yang saiz besar tu.. takde pulak.. dah teringin punye pasal nak makan samosa beli la jugak kulit popia saiz kecik tu.. jadinye tak dapat la samosa 3 segi.. tergulung2 la jadinyee...


Haaa tengok.. ni la adik samosa.. yang bernama samoso... hehehe.. takpelah.. janji rasenye sama cam samosa.. kejap je dah abes.. tu.. hehe.. saya gulung2 je dulu.. pastu masuk dalam petiais dah nak buka baru goreng... baru sedap.. rangup2 gitu.. hehee..

Kejap je jam dah pukul 4 petang.. terus mandi2 siap2 nak gi hospital.. sampai hospital pukul 4.30 petang.. adik tido punye lah nyenyak.. sampai ibu datang pun tak perasan.. tapi nampak dia cam letih je.. nafas dia laju je.. tanya nurse yang jaga tu dia kata baby ok hari ni.. takde masalah.. baru je tido.. baru lepas ngamuk nangis katenye.. ok.. ibu tak kacau.. kesian tengok dia.. baru nak lena agaknye tu.. pukul 5.40 petang balik.. 

dalam perjalanan balik punye lah jem ya amat.. tak pernah lagi kot jem seteruk tu.. padahal dari hospital ke rumah dalam 10 minit je pun.. tapi semalam sampai satu jam sangkut dalam jem.. sabar je lah..

sampai je umah.. punyelah kelam kabut sedia kan menu berbuka.. tak kesuntukan masa tu.. masak pun yang simple2 je..


Sup ketam.. campak2 je pun.. selamat masa sebelum keluar tu dah keluarkan dia dari petiais.. sampai2 je dah elok cair dah pun.. cepuk je la dia dalam kuah sup mendidih tu.. heehe..


Daging masak merah.. mudah je.. tak sampai 10 minit.. tapi pastikan daging sudah direbus terlebih dahulu.. baru mudah dan cepat nak memasaknye..


Itu je juadah berbuka kami semalam.. simple kan.. tapi alhamdulillah.. sangat kenyang.. tu air jagung adik yang beli.. hehehe..

Ok.. subuh pun dah masuk.. sampai di sini je celoteh saye.. lepas ni nak tido.. lepas tu banyak aktiviti hari ni.. harap2 berjalan dgn lancar lah.. 

SK Al-Khishbun berehat seketika

Terima kasih kepada yang sudi call dan sms saya dan suami untuk pembelian Susu Kambing al-khishbun ni.. semoga segala impian kawan2 akan tercapai dengan usaha ini.. insyaallah dengan izin-Nya mudah2an..


Alhamdulillah.. dah 70 botol terjual dalam sebulan ni.. Ade yang cod ade yg di pos.. semuanya selamat sampai kepada tangan kawan semua.. 

Saya doakan SK ni serasi dengan kawan2.. dan ade kejayaan di situ.. Amin..

NOTA : buat mase ini saya hentikan seketika penjualan SK ni sempena persediaan menyambut syawal ni.. Insyaallah lepas seminggu raya baru operasi dimulakan.. tetapi bagi yg berminat dan mahu oder awal.. dialu2kan.. :))

Sila call atau sms : 017-3632642 (hairy) @ 014-7137311 (ina)


psstt.. meh like meh.. page SK al-khishbun

Jumaat, 3 Ogos 2012

~ Masak Lemak Tulang Ayam ~


Masak Lemak Tulang Ayam


(untuk 2 org)
Bahan2:
1kgTulang ayam
1 Biji Kentang
1 Biji Kelapa (diambil santan)
6 Ulas Bawang merah - (dikisar)
10 Tangkai Cili Kering (ikut kesukaan) - (dikisar)
1 Batang Serai - (dititik)
1 Helai Daun Kunyit (dihiris kasar)
5 Helai Daun Limau Purut
1 Keping Asam Keping
2 Sudu Besar Kerisik
Kunyit
Garam secukup rasa


Cara2..
1. Masukan semua bahan2 kedalam periuk kecuali daun kunyit.
2. Masak diatas api perlahan dan sentiasa dikacau (ditimba takut santan pecah minyak ) sehingga tulang ayam dan kentang masak.
3. Setelah tulang ayam masak dan kentang empuk.. masukan daun kunyit.. kacau seketika dan tutup api..
4. Siap..
_____________________
Cara buat kerisik
1. Goreng kelapa tanpa minyak sehingga garing dan bertukar warna keperangan.. kene selalu kacau takut kelapa hangus.. 
2. Bila kelapa dah garing perang2 tu.. tumbuk didalam lesung batu sehingga keluar minyak..
3. Siap..