Masak Lemak Tulang Ayam
(untuk 2 org)
Bahan2:
1kgTulang ayam
1 Biji Kentang
1 Biji Kelapa (diambil santan)
6 Ulas Bawang merah - (dikisar)
10 Tangkai Cili Kering (ikut kesukaan) - (dikisar)
1 Batang Serai - (dititik)
1 Helai Daun Kunyit (dihiris kasar)
5 Helai Daun Limau Purut
1 Keping Asam Keping
2 Sudu Besar Kerisik
Kunyit
Garam secukup rasa
Cara2..
1. Masukan semua bahan2 kedalam periuk kecuali daun kunyit.
2. Masak diatas api perlahan dan sentiasa dikacau (ditimba takut santan pecah minyak ) sehingga tulang ayam dan kentang masak.
3. Setelah tulang ayam masak dan kentang empuk.. masukan daun kunyit.. kacau seketika dan tutup api..
4. Siap..
_____________________
Cara buat kerisik
1. Goreng kelapa tanpa minyak sehingga garing dan bertukar warna keperangan.. kene selalu kacau takut kelapa hangus..
2. Bila kelapa dah garing perang2 tu.. tumbuk didalam lesung batu sehingga keluar minyak..3. Siap..
sedapnyaaaaaaaaaaa!
BalasPadamina, rajinnya kerisik buat sendiri..saya malas..hihi..selalunye mesti beli siap je..
BalasPadammakanan lagi.. kecur air liur.. selamat semalam bukak puase makan masak lemak ayam.. berbuke dekat masjid kajang.. :) kalau free sis boleh la join.. best berbuke dekat masjid..
BalasPadam@Sherwieyna Muzzawer
BalasPadamjangan sampai mengidam pulak tau.. hehehe...
@aquagugurl
BalasPadamfieza... dulu pun selalu beli.. tapi pernah sekali beli dapat yg hangus.. bila masak jadi pahit.. jadi takut dah nak beli lagi.. buat sendiri je la.. hehehe..
@Fifi
BalasPadamfifi.. hehehe.. selamat dah makan ye semalam.. oo ffi buka kat masjid ek.. hari2 ke?
masterchefffffff
BalasPadamnur... masterchef??? ahahahaha...
BalasPadamadeh akak...sedapny tengok masak lemak tulang ayam ni...terus rasa nak cuba time berbuka jap lagi
BalasPadam@wawa syaida
BalasPadamhehehhe... suke tulang.. puas gigit2 tulang tu.. banyak2 pun takpe.. haaa.. cube jangan tak cube.. hehehe..
terliur...nak nak nak....
BalasPadam@Aine Ainun
BalasPadamalololo... nak ye.. tapi dah abec laa.. hehehe..