Followers

Rabu, 19 Mac 2014

baby katenyee...

tiba2 malam ni terasa nak buat entry pulak sebelum tido ni.. hehehe.. cerita siang tadi.. saya dok la kemas2 almari baju adik.. susun balik baju2. dia pun sibuk la jugak 'tolong' ibu mengemas. 

Jumpe la mitten dan booties newborn dulu2.. sibuk la nak pakai.. heeeemm.. sabo je la.. sejak dah besa ni suke pulak dia pakai mitten dan booties tu.. dulu mase kecik2 tak suke..lagi pun dulu2 pakai mesti kene selotip kan.. itu pun mesti tercabut. besa sgt.. skrg baru sesuai.. hahha..


tu dia.. feeling2 baby la tu.. baju, seluar, mitten, dan booties bersize newborn.. heeeee..

Lagi 3 bulan adik nak masuk umo 2 tahun. tapi size belum upgrade lagi.. semua baju bersize newborn adik boleh pakai elok lagi.. ibu geram bila jalan2 tgk baju2 gaun umo setahun keatas cantik2.. 

takpelaaa.. ibu suke jee.. lama la ibu ade baby kan... tapi baby newborn ni dah pandai geram kat org.. bila ada yg tak kena.. bila ade kehendak dia kite tak turut mula la keluar dari mulut dia.. "eeeeee gewwwaaaammm aaaaaa".. hahaha.. ayat feveret dia sekrg.. kikikiki..

Rabu, 12 Mac 2014

Syukur dengan IzinNya

Assalamualaikum... Lama dah tak update blog.. Lama juga la tak berkunjung ke blog kawan2 yang lain.. sibuk sangat rasa hari2.. hahha.. ape la yang sibuk sangat tu kan..


Selfie katenye.. hahaha.. teringin jugak nak berselfie. budak kecik ni memang la suka sangat kalau tengok gambar dia.. "yiibiii yiibiiii" katenye.. baby la sangatkan.. hehhee..


Lagi.. hahahha... dah lama tak update blog.. tepu otak tak tahu nak taip ape.. sekarang ni adik tengah tido. boleh la ibu online kejap.

Ok. Sebenarnya nak berkongsi satu cerita. Selepas lahir adik ade diognosiskan ada rickets of prematurity. Pernah bertanya pada doktor dulu ape sebenarnya.. adik pun dah pernah buat x-ray bagai.. yang saya faham urat saraf yang tak kuat.yang lemah.. yang bengkok.. dan sebagainya.. ntah kadang bila dapat tau satu perkara yang negatif,otak mula tak berfungsi dgn waras dan apa bende yg diterima pun seakan masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Dan lagi adik diagnosiskan ade sesuatu di kepala seperti ada yang tidak berkembang dengan elok dan sebagainya hasil keputusan ultrasound dan juga MRI brainscan. 

Doktor pun pernah bagi tau perkembangan adik yang sangat lambat atau tidak berkemampuan untuk membuat sesuatu. Hari demi hari perkara ni berlalu macam tu saje. pada waktu itu apa yang penting adalah rawatan untuk jantung dan hati adik. saya pun selalu buat2 melupakan perkara itu dan yang lebih utama juga bagi saya jantung dan hati. bila adik ade cek up.. itu yg selalu saya tanya berulang kali. 

Adik mula meniarap pada usia 1 tahun 2 bulan.. saya masih sabar dan menanti. dan tidak pernah memaksa adik. pekakkan telinga dengan kata2 orang. bagi saya adik tetap normal seperti kanak2 lain cume LAMBAT. tapi perasaan seorang ibu kadang2 tersentuh juga bila ada suara2 yang kadang berkata2 ikut sedap berbahasa. "kenapa?" "Mengapa" dan berbagai "???????" kadang sampai tak terjawab. Paling tersentuh bila ade org yg agak penting juga berkata "dah buatkan anak ini kad OKU?".  mase tu tak tahu nak mengexpresikan muka mcm mane. 

Buat2 melupakan semuanya... setiap hari dengan sabar menanti akan perkembangan adik.. yaaa ibu yakin adik boleh.. biarlah apa org nak kata. biarlah apa orang nak andaikan.. biarlah bagaimana cara mata orang memandang. walau semuanya merobek2 perasaan naluri ibu ini.

Nah.. Keajaiban dan Kekuasaan Allah.. 2 Mac 2014.. adik berdiri sambil memegang kaki ibu dan perlahan2 adik melepaskan dan melangkah setapak demi setapak.. Ya Allah.. saya sekilas terbangun dan memandang adik.. adik berjalan Ya Allah.. selepas 5 tapak adik terjatuh.. dia cuba bangun dan cuba lagi berjalan sendiri.. Allahuakbar.. tak terkata tak tergambar perasaan ibu waktu tu.. Lantas ibu memeluk adik dan mencium adik.. adik sangat kuat dan gigih berusaha. 

video

Adik 1 tahun 9 bulan 63cm 6.7kg.. alhamdulillah... adik pun dah discaj dengan klinik gastro HKL..  

#Adik pramatang 28 minggu 700gram ~ Large PDA with uncontrolled heart failure ~ Direct hyperbilirubinamenia with hepatitis ~ renal impairment ~ anemia in prematurity ~ Rickets of prematurity ~ Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) ~Hypokalemia ~ Nosocomial Sepsis ~

Saya suke bercerita dan berkongsi tentang adik.. bukan nak minta kesian atau menagih simpati atau apa2 pun.. ini sebab pada mula2 dulu banyak benda yg saya tak tahu.. banyak perkara yang tidak reti.. setiap saat berkesempatan saya akan search segala tentang baby pramatang.. segala tentang apa yg adik di diagnosis kan.. saya takut.. saya buntu.. saya perlukan kekuatan waktu itu.. dan saya dapat banyak perkara.. saya belajar banyak benda dari blog2 ibu2 yang ada anak pramatang.. kini giliran saya pula berkongsi maklumat apa yang saya tau.. berkongsi kisah perjalanan yang sama.. berkongsi kekuatan  dan semangat kepada ibu2 yang baru melahirkan anak pramatang seperti saya dulu. 

Dan yang penting doa2 dari org2 yg ikhlas hatinya.. kepada yang banyak mendoakan kesihatan adik.. kepada yang banyak memberikan semangat dan kekuatan kepada saya.. saya mengucapkan berbanyak2 terima kasih.. hanya Allah saje yang dapat membalas keikhlasan kawan2 semua..