Followers

Rabu, 12 Mac 2014

Syukur dengan IzinNya

Assalamualaikum... Lama dah tak update blog.. Lama juga la tak berkunjung ke blog kawan2 yang lain.. sibuk sangat rasa hari2.. hahha.. ape la yang sibuk sangat tu kan..


Selfie katenye.. hahaha.. teringin jugak nak berselfie. budak kecik ni memang la suka sangat kalau tengok gambar dia.. "yiibiii yiibiiii" katenye.. baby la sangatkan.. hehhee..


Lagi.. hahahha... dah lama tak update blog.. tepu otak tak tahu nak taip ape.. sekarang ni adik tengah tido. boleh la ibu online kejap.

Ok. Sebenarnya nak berkongsi satu cerita. Selepas lahir adik ade diognosiskan ada rickets of prematurity. Pernah bertanya pada doktor dulu ape sebenarnya.. adik pun dah pernah buat x-ray bagai.. yang saya faham urat saraf yang tak kuat.yang lemah.. yang bengkok.. dan sebagainya.. ntah kadang bila dapat tau satu perkara yang negatif,otak mula tak berfungsi dgn waras dan apa bende yg diterima pun seakan masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Dan lagi adik diagnosiskan ade sesuatu di kepala seperti ada yang tidak berkembang dengan elok dan sebagainya hasil keputusan ultrasound dan juga MRI brainscan. 

Doktor pun pernah bagi tau perkembangan adik yang sangat lambat atau tidak berkemampuan untuk membuat sesuatu. Hari demi hari perkara ni berlalu macam tu saje. pada waktu itu apa yang penting adalah rawatan untuk jantung dan hati adik. saya pun selalu buat2 melupakan perkara itu dan yang lebih utama juga bagi saya jantung dan hati. bila adik ade cek up.. itu yg selalu saya tanya berulang kali. 

Adik mula meniarap pada usia 1 tahun 2 bulan.. saya masih sabar dan menanti. dan tidak pernah memaksa adik. pekakkan telinga dengan kata2 orang. bagi saya adik tetap normal seperti kanak2 lain cume LAMBAT. tapi perasaan seorang ibu kadang2 tersentuh juga bila ada suara2 yang kadang berkata2 ikut sedap berbahasa. "kenapa?" "Mengapa" dan berbagai "???????" kadang sampai tak terjawab. Paling tersentuh bila ade org yg agak penting juga berkata "dah buatkan anak ini kad OKU?".  mase tu tak tahu nak mengexpresikan muka mcm mane. 

Buat2 melupakan semuanya... setiap hari dengan sabar menanti akan perkembangan adik.. yaaa ibu yakin adik boleh.. biarlah apa org nak kata. biarlah apa orang nak andaikan.. biarlah bagaimana cara mata orang memandang. walau semuanya merobek2 perasaan naluri ibu ini.

Nah.. Keajaiban dan Kekuasaan Allah.. 2 Mac 2014.. adik berdiri sambil memegang kaki ibu dan perlahan2 adik melepaskan dan melangkah setapak demi setapak.. Ya Allah.. saya sekilas terbangun dan memandang adik.. adik berjalan Ya Allah.. selepas 5 tapak adik terjatuh.. dia cuba bangun dan cuba lagi berjalan sendiri.. Allahuakbar.. tak terkata tak tergambar perasaan ibu waktu tu.. Lantas ibu memeluk adik dan mencium adik.. adik sangat kuat dan gigih berusaha. 

video

Adik 1 tahun 9 bulan 63cm 6.7kg.. alhamdulillah... adik pun dah discaj dengan klinik gastro HKL..  

#Adik pramatang 28 minggu 700gram ~ Large PDA with uncontrolled heart failure ~ Direct hyperbilirubinamenia with hepatitis ~ renal impairment ~ anemia in prematurity ~ Rickets of prematurity ~ Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) ~Hypokalemia ~ Nosocomial Sepsis ~

Saya suke bercerita dan berkongsi tentang adik.. bukan nak minta kesian atau menagih simpati atau apa2 pun.. ini sebab pada mula2 dulu banyak benda yg saya tak tahu.. banyak perkara yang tidak reti.. setiap saat berkesempatan saya akan search segala tentang baby pramatang.. segala tentang apa yg adik di diagnosis kan.. saya takut.. saya buntu.. saya perlukan kekuatan waktu itu.. dan saya dapat banyak perkara.. saya belajar banyak benda dari blog2 ibu2 yang ada anak pramatang.. kini giliran saya pula berkongsi maklumat apa yang saya tau.. berkongsi kisah perjalanan yang sama.. berkongsi kekuatan  dan semangat kepada ibu2 yang baru melahirkan anak pramatang seperti saya dulu. 

Dan yang penting doa2 dari org2 yg ikhlas hatinya.. kepada yang banyak mendoakan kesihatan adik.. kepada yang banyak memberikan semangat dan kekuatan kepada saya.. saya mengucapkan berbanyak2 terima kasih.. hanya Allah saje yang dapat membalas keikhlasan kawan2 semua..

18 ulasan:

  1. Wah...seronoknya dengar perkembangan positive adik... alhamdulillah...semoga adik membesar dgn sihat... amin...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aamiin..
      alhamdulillah.. terima kasih..

      Padam
  2. alhamdulillah perkembagn postif..

    abaikan kata2 org sis..mereka tak tahu selagi tak alami sndiri..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah...
      tula.. memang sentiasa abaikan.. huhu..

      Padam
  3. Comel adik, perkembangan yang bagus, inshaAllah semoga sihat selalu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah...
      terima kasih.. :)

      Padam
  4. Alhamdulillah.. tgk video tu, laju jalan nya.. heee.. ske tgk.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah.. terima kasih.. hehe..

      Padam
  5. hello adik...adik makin sihat dan lincah ekk

    BalasPadam
  6. Comelnye gambar selfie tuh..suke tgk muke adik..so cute..;)

    As a mother yg ade anak kecik jugak, kite paham perasaan tuh..berat mata memandang, berat lg bahu memikul..semoga tabah n be strong for adik, n adik stay strong for ur mother..aunty doakan supaya adik sihat2 selalu..amin..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih falsya..

      in shaa allah.. aamiin.. terima kasih..

      Padam
  7. InsyaAllah dia akan jadi anak yang sangat cerdik..adik ipar saya juga anak prem lahir dengan berat 750g sahaja.. Sekarang dia besar dengan jayanya..malah lagi tinggi dari kakak nya.. Dia adalah anak yang paling berjaya antara abang-abang dan kakaknya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih berkongsi cerita..
      in shaa allah.. mudah2an adik juga akan membesar dgn baik nanti.. hehe..
      terima kasih..

      Padam
  8. Wah adik dh jln....alhamdulilah

    BalasPadam
  9. Ahamdulillah. ..perkembangan setiap bayi itu berbeza... banyakkan bersabar, banyakkan berdoa yer.. insya Allah Dia Maha Berkuasa ke atas segalanya....

    BalasPadam
    Balasan
    1. alhamdulillah.. ye betul tu..
      terima kasih.. :)

      Padam

Nak conteng2??? Sila laaa...