Followers

Sabtu, 15 September 2012

~ Hari Ke 95 Adik ~

Hari ni adik berusia 95 hari.. dah 3 bulan adik masih lagi di dalam inkubator.. Dah 3 minggu dah adik dengan berat 1.3kg.. tak naik tak turun.. risau tau ibu ngan adik.. setiap kali nak gi tgk adik.. mesti ibu dok berangan2 bila tanye nurse je berat adik berapa.. nurse tu akan jawab lebih dari ibu jangka.. dan sebelum ibu masuk je kat bilik adik..ibu berangan2 nak tgk adik dah keluar dari inkubator tu.. tapi mesti frust dan kecewa adik masih lagi dok lepak dalam balang cermin.. bila tanye nurse berat adik.. masih statik nombor tu la yg ditulis.. kecewa dan sangat2 sedih.. tapi takpelah.. janji keadaan adik dalam tu baik2 je..

Dalam minggu ni bila ibu datang tengahari adik dah tak pakai cpap tu.. doctor off kan untuk beberapa jam.. suka ibu tgk adik.. adik pun sangat gembira nampaknye bila hidung dan kepala bebas gitu.. pempes berhasil banyak pun adik tak nangis kan.. suke je ajak ibu main2 dalam tu.. senyum2 lagi.. kalau hidung adik bertekup cpap tu.. susahnye adik nak senyum.. muka masam je.. kalau ade hasil kat pempes tu.. mula menangis maraung tak berenti..

Tengahari tu pun.. ibu tgk kuku adik dah panjang.. tengok mood adik baik je.. syok adik sembang2 ngan ayah.. ibu pun potong la kuku adik.. aduii.. susahnye.. dah la mate ibu ni rabun.. adik lak dalam cermin tu.. susah nak fokus ngan tepat.. ish ish ish.. lebih 10 minit jugak ibu berusaha potong kuku adik.. selamat berjaya.. hehehe..

Lagi satu.. hari tu masa nak beli pempes adik dah abes.. ibu ternampak baby oil johnson's baby untuk massage punye.. beli yg kecik sekali.. pastu balik umah ape lagi.. ke you tube la nak tgk cara2 massage newborn.. dapat la ibu beberapa teknik.. Keesokannye nye ibu dtg ngan ayah.. ibu ckp nak buat spa la kat adik.. tgk adik releks je dlm tu.. wah.. semangat ni ibu nak praktikan ape yg ibu tgk cam dlm you tube tu.. tapi susah jgk.. yg video tu sume baby kat luar.. ni adik kat dlm tu.. dengan posisi ibu kat sisi.. susahnye..

Takpe.. ibu cube.. sapu badan adik.. adik senyum lagi.. urut2 tangan kanan.. adik dah stat tarik2 tangan.. pergi tangan kiri.. muka adik dah kerut2 sambil tepis2 tangan ibu.. aik.. spa lum abes lagi la adik ni.. ayah dah gelak2 dah.. baru nak gi kat kaki kanan.. dua2 kaki adik sepak tangan ibu.. muke dah nak nangis.. aiikkk.. sabar ja la adik ni.. dalam you tube kate massage baby leh wat baby releks dan tenang.. ibu tgk adik stress pulak.. hahaha.. ape la adik ni.. bila ibu lepas je adik.. adik buat mulut muncung kat ibu.. pastu pandang ayah senyum.. heeemm.. adik pakat ngan ayah nak kene kan ibu ek.. ok takpe.. nanti yark suh ayah tuka pempes.. ibu takmo tuka.. huhuhuuuu..

Begitu lah gelagat adik.. yelah.. adik dah besar kan.. dah pandai itu.. dah pandai ini.. tapi kesian.. keadaan adik tu membataskan untuk adik nak ber itu dan ber ini.. Adik cepat la naik berat badan.. sekarang ni memang tengah tunggu berat adik naik je.. dapat keluar dari inkubator tu.. syukur alhamdulillah.. 


Kepada yang terjenguk blog saya.. terbaca entry ni.. saya mohon tolong doakan kesihatan dan kesembuhan Intan Nur Maisarah.. Kepada yang mendoakan.. terima kasih banyak2.. Hanya Allah yang dapat membalas keikhlasan hati anda semua..

35 ulasan:

  1. YA ALLAH....semoga baby dikurniakan semangat yg kuat...amin

    BalasPadam
  2. Asslm....ina..sya doakan adik sht dn pnjang umur..dan dpat kluar dri inkubator tu dlm msa trdkat..Alhmdullah...syukur kerna Allah msh mmanjngkan umur adik...dan sya hrap ina sbar dlm mnghdapi ujian Allah ini...sbenrnya kisah kita hmpir sma....sya mlahirkan ktika usia kandungan sya 26week.dan sya berTTC slama 8 thun...Alhmdullah..kmi mndpat brita gembira itu smasa ulng thun perkhwinan kmi yg ke-8..tpi sbagai hambaNya kita hnya mmpu merncng...yg maha menetukan hnyalah Dia yg maha tahu...dan sya trima takdir ini dngan hati yg ikhlas walau teramat payah...anak sya hnya dpat berthan hdup 4 hari dlm inkubator..beratnya smasa dilahirkan cuma lbih 50gram jak dri brt adik...dan smpai saat ini stelah hmpir 3 bln pemergiannya ..hati sya msh sgt luluh ktika mengingatinya...hnya Allah yg thu btapa rindunya sya pda dia...sbarlah ina...wlau ina hrus menunggu 100 hari lgi adik brada dlm inkubator tu...asalkan dia dpat kluar dgn sht ..percayalah ..walau sebesar apa pengorbanan kita menantinya untuk shat tdk akan setanding skitnya melpaskan dia pergi utk slamanya....yakinlah bahwa takdir Allah pasti punya hikmah dan rahmat dibaliknya andai kita sabar....

    BalasPadam
  3. @Tanpa Nama

    wsalama... terima kasih kerana share cerita dgn saya..

    Sayu dan sedih hati saya membaca cerita awak.. berat mata memandang berat lagi bahu memikul.. hanya awak dan suami yg benar2 merasainya..

    Saya doakan semoga Allah akan beri penganti yg lebih baik buat awak dan suami lepas ni.. insyaallah.. baby awak dah selamat menunggu mak dan ayahnya di syurga..

    terima mendoakan adik.. amin.. semoga Allah membalas ketabahan awak dengan nikmat yg lebih besar nanti.. amin..

    BalasPadam
  4. Aamiin...wlau apapun takdir Allah utk kita..ykinlah ianya adalah yg terbaik utk kita....Tuhan tkkan menguji di luar kemampuan kita...msh bnyk lgi insan lain yg diuji lbh brat dri kita diluar sna..ina msti kuatkn smangat ya...jgn pernah kenal erti lelah utk adik...ini bagian kita dri Allah didunia..moga syurga balasnnya di akhirat klak..Alhmdulllah kita ptut bersyukr bila diuji...kerna itu tndanya Dia syg pda kita......

    BalasPadam
  5. @Tanpa Nama

    terima kasih.. insyaallah.. sedang cube untuk kuat untuk dia.. skrang saya dan semakin redha.. betul kate awak.. inilah yg sebenarnya yg terbaik untuk kami.. bila dilihat.. memang ramai lagi yg jauh diduga hebat oleh Allah...

    semoga kite sama2 tabah dalam mengharugi hidup ni.. semoga ade sinar kebahagian menanti disebalik kepayahan ini..

    terima kasih sekali lagi.. :)

    BalasPadam
  6. Bby maisarah..cepat2 sihat yeak..nnti leh main2 ngan ibu n ayah..

    BalasPadam
  7. Insya Allah, adik akan membesar dgn sihat.... Akak doakn untuk adik, ina n suami.

    BalasPadam
  8. Alhamdulillah perkembangan yang positif...semoga adik diberikan perkembangan kesihatn yang baik, insyaAllah..kami mendokan yang terbaik buat baby intan! Pada ina banyakkan bersabar yer..jgn putus memohon padaNYA..sesungguhnya setiap ujian yang diberi pasti ada hikmah yang besar tersembunyi disebaliknya..insyaAllah

    BalasPadam
  9. InsyaAllah Ina...eyza sentiasa mendoakan agar adik cepat membesar dan x perlu lagi duduk dalam inkubator... semoga semuanya pulih nnt.. Amin... sabar yer Ina...

    BalasPadam
  10. @Wiyah

    amin.. terima kasih wiyah.. insyaallah..

    BalasPadam
  11. cantiknya nama...matanya pun cntik...itam bulat je..tenung ayah ngan ibu yea?...acik doakn intan nur maisarah cpt mbesar dan cpt2 dpt kluar spital...nnt leh main puas2 ngan ibu ayah kt umh,ye sayng...

    BalasPadam
  12. olor..comelnyer... lya pasti adik sgt2 kuat berjuang utk bertemu dgn mama+papanyer.. cuma mama & papanyer kna byk2 bersabar ye.. adik nk kna pastikan adik btl2 sihat & kuat utk jumpa mama+papanyer.. lepas ni.. bila adik kuat adik akn selalu ceriakan hidup mama+papa..

    ** ina.. lya doakan moga adik cepat2 sembuh & dpt pulang kepangkuan ina.. insyallah....

    BalasPadam
  13. @LYAfrina

    amin.. mudah2an.. terima kasih lya...

    BalasPadam
  14. Harap2 baby akk cepat2 naik berat badan..sayu je bace blog akk lagi2 pasal adik..tibe2 berlinang air mate sy kak..sy harap adik akan jadi cam baby2 lain lepas ni..sihat, ceria smuanya amen.. tapi dia pndai kan ngn ayh dia senyum je..hehe ank ayh betol la

    @sayaygjumpeakakkatparkinggiantamiksusu =)

    BalasPadam
  15. Insya Allah Intan Nur Maisarah kuat orang nyer.
    Moga2 doa yang mamavogue kongsikan memberi manafaat.. Mudah dihafal dan amalkan selalu :)

    Buat adik Intan, semuga cepat besar, sehat dan sempurna :)

    BalasPadam
  16. @Tanpa Nama-sayaygjumpeakakkatparkinggiantamiksusu

    amin.. mudah2an.. terima kasih mendoakan adik ye..

    dia memang manja ngan ayah dia.. kalau ayg cakap2 ngan dia.. mulut gerak2 je.. ape ntah yg dia nak cakap nye tu.. hhehee..

    mcm mane ngan susu tu? ok tak? akak doakan semoga adik dan suami berjaya dengan usaha ini.. amin...

    BalasPadam
  17. @mamavogue

    amin.. insyaallah... terima kasih atas perkongsian doa tu ye..

    BalasPadam
  18. baby cepat2 besar ye sayang...=)

    BalasPadam
  19. Kepada Intan Nur Maisarah semoga cepat bertambah berat badan, ceria gembira bersama ibu dan ayah, jadi anak yang baik ye, amin

    BalasPadam
  20. salam sis..semoge terus tabah dan cekal dalam mengharungi dugaan ini..kene kuat untuk intan nur maisarah tau..die memerlukan sokongan dari kalian berdua..saya pun baru dikurniakan ujian sedemikian, anak kami lahir dengan berat hanya 615gm saje..alhamdulillah dapat merasai nikmat menjadi ibu bapa walau hanya 5 hari..Allah lebih sayang kan die..

    Buat Intan Nur Maisarah,
    Auntie doakan adik terus kuat semangat, dikurniakan kesihatan yang baik2..moge jadik anak yang solehah dan menyenangkan hati kedua ibubapanya..

    p/s:btw name adik (Maisarah) same ngn name auntie.. :)

    BalasPadam
  21. @Tanpa Nama

    wasalam.. terima kasih ye... saya juga doakan awak kuat dgn dugaan ini.. dan akan diberikan penganti yg lebih baik lepas ni.. amin..

    amin amin amin.. terima kasih auntie maisarah.. mendoakan adik.. :)

    BalasPadam
  22. kak ina..

    baru pergi wad besalin weekend lepas.. lalu depan nicu terus teringat baby intan.. da keluar ke die.. rupenye belum.. takpe kak.. doa saye sentiase untuk intan.. semoge intan cepat besar ye sayang.. boleh keluar main dgn ibu ayah.. nak dtg rumah aunty pon boleh..

    kak ina: saye pakai spectra 3.. kalau akak nak try dulu boleh la.. jumpe mane2 saye bagi pinjam.. mezzo saye memang ade n tak pakai sangat.. kalau tau akak nak gne saye bagi pinjam.. kalau akak tak keberatan.. nak saye jadi ibu susuan intan pon boleh.. saye boleh bagi susu saye untuk intan.. kalau ade masalah dengan susu boleh la share2 dengan saye.. :)saye doakan susu akak makin banyak dan banyak untuk intan..

    BalasPadam
  23. @fifi

    ingat jugak eh fifi kat baby intan waktu2 gitu.. amin.. terima kasih fifi...

    terima kasih ye fifi.. insyaallah setakat ni boleh lagi untuk baby.. terima kasih banyak2 ye fifi.. terharu sangat2.. semoga Allah membalas keikhlasan hati fifi.. fifi ade fb tak? leh add fifi kat sana.. nanti leh chat2 bagai.. hehehehe...

    BalasPadam
  24. mesti la ingat.. anak2 kecil ni semue ahli syurge tau.. kalau ape2 jadi dekat derang.. syurge tempat die.. kite ni yang taktau lagi..

    ade2.. fifi nadhrah

    BalasPadam

Nak conteng2??? Sila laaa...