Followers

Rabu, 1 Januari 2014

Karipap Gergasi

Semalam (31/12/13) punya cerita..

tengahari tu tetibe terasa macam nak makan karipap gergasi je. Teringat karipap gergasi pernah beli kat bazar ramadhan dulu. Tapi tak tahu la mase tu beli 2 ketul.. tapi mkn separuh2 je.. sebab isinya kosong.. boleh goncang2 lagi.. kulitnye keras, sakit gigi dibuatnya.. dan berminyak2 sampai pening kepala makannya.. huhuhuu..


Tapi teringat2 je karipap tu.. makanya saya pun tanya en. centa hati.. "Lunch makan karipap ok tak?".. en. centa hati balas.. "Karipap?"... "haaa karipap.. karipap ikea".. hahahha tetibe aje keluar idea tu.. cepat aje en. centa hati jawab.. "ok.. ade telur sebijik".. amboi.. telur sebijik tak tahan.. Dulu2 saye pernah makan sekali karipap ikea tu.. memang sedap sgt.. waktu tu org belanja.. dapat makan seketul je.. haisshh.. 

Pukul 1 petang tu.. terus aje projek mengkaripap.. guna bahan ape ade aje kat umah... janji sedap ikut tekak sendiri.. kan.. itula untungnye kalau buat sendiri.. kite boleh buat ikut citarase kite sendiri kan.. kalau beli kadang2 susah nak dapat citarase kite kan.. hehehhe..


Taaddaaaaaaaaaaaaa.. 2 jam lepas tu siap dah menu lunch kami.. karipap gergasi.. kikikikii.. pelik aje buah cinta saya tu tgk.. nak pegang pun mcm takut2.. hahahhaa...

Ok.. share nak share resepi karipap gergasi citarasa saya ni.. hahaha.. kot la ada yang berminat nak cube kan kan kan.. kalau tak sedap, mintak maap la ye.. sebab saye rase sedap.. kikikikikiiiiii...

ok ok ok... meh saye share resepinye... tapi takde sukatan tertentu ye.. sebab saya main campak2 je. agak2 aje... 

KARIPAP GERGASI INA HAIREINA


Untuk inti tu... saya buat inti kentang..

bahan2..
kentang potong dadu
bawang besar botong dadu
bawang putih dicincang
daun kari
serbuk kari dibancuh dgn air sebagai pes
air yg secukupnya
garam

cara2
1. tumis bawang putih, bawang besar dan daun kari hingga naik bau.
2. masukan pes serbuk kari. dan masak hingga terbit minyak.
3. masukan kentang dan air yg secukupnya utk mengempukkan kentang.. masuk kan garam. masak sehingga kering.
4. siap.

Rebus telur dan belah ikut suka. hehehe..


Sementara sejukan inti.. buat doh kulit karipap..

bahan2.
tepung gandum
marjerin dicairkan
air secukupnya

cara2
1. letak tepung dalam mangkuk.. buat bulatan tengah. masukan marjerin cair yg masih panas. gaul dgn senduk. bila rase marjerin dah sejuk. boleh gaul dgn tgn sehingga menjadi seperti serbuk roti.
2. kemudian baru masukan air.. dah uli sehingga menjadi doh. 

#saya lebih suke doh yg tak terlalu lembut atau tak terlalu keras untuk dapatkan keragupan.


ok.. inti dah siap.. doh kulit dah siap.. boleh lah dibuat bulat2.. dan dicanaikan. untuk buat karipap gergasi ni.. saya canai.. dan kemudian saye letak dalam pinggan makan utk dapat saiz besar separuh pinggan makan. 

kemudian letak inti kentang dan telur.. tutup dan boleh kelip di tepi.. buat sampai habes.. kemudian boleh goreng didalam minyak yg panas..

kuali saya ni kecik.. jadi kene goreng satu satu.. hehehe..


Goreng sehingga kuning dan garing.. jgn sampai hangus lak ye.. hehhe..



Sedia untuk di makan.. tapi tunggu sejuk dulu ye.. kang melecur tak dapat rase kesedapan karipap tu.. kikikiki..


ok.. sekian dulu entry hari ni... sebab dah dapat gangguan dari si buah cinta.. sebelum dia tarik plug lappy ni.. baik saya publish post ni.. daaaaaa...

pada yg berminat dan mencuba resepi ini.. terima kasih.. resepi paling simple dari dapur ina haireina.. 


10 ulasan:

  1. Mak oi! besarnya karipap..! Selamat Tahun Baru 2014

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baru puas mkn.. hehe..
      selamat tahun baru..

      Padam
    2. ermmm nak tanye cikit sbb part yg kat time masuk marjerin tu,yg kita paham doh tu tpung gandum n airnya panas atau suam,pastu masukkan marjerin time doh blum naik dia punya gebu ke,harap balas

      Padam
    3. saya nak tanya sikit,saya kurang faham part kita gaulkan doh tu nak guna air suam or panas, n time kita uli doh tu, kita kena masuk marjerin panas2 kat doh tu k,harp balassssss

      Padam
    4. Mula2 cairkan majerin. Lepaa tu terus masukan dlm tepung. Gaul2 dgn sudu.. air gune biasa je. Air paip...

      Padam
  2. Selamat Tahun Baru ina, hubby & maisarah..terkezut maisarah nengok karipap tu besor sangat..hehe..

    BalasPadam
  3. wah, ni betul2 karipap gergasi ni..hjeehe

    BalasPadam
  4. terbaikkkkk
    =)

    lapor pulak rasa

    BalasPadam
  5. nak tanya sukatan dia mcm mana ya utktepung, marjerin dan air,.

    BalasPadam

Nak conteng2??? Sila laaa...