Followers

Khamis, 7 Februari 2013

Carborie Untuk Adik




Masa kat NICU dulu memang adik minum susu dicampur dengan Carborie ni.. Bila dah balik umah mula2 stop jugak.. lepas gi cek up berat dia menurun.. terus doktor mintak kalau boleh sambung balik Carborie ni..

Mula dari tu ayah dia pusing seluruh kajang mencari Carborie ni.. tapi tak jumpe.. abes dah segala farmasi dari kajang ke semenyih ke bangi dijelajah nye.. takde pun.. last2 jumpe kat farmasi hospital sungai buloh..

Bila adik kene admit balik.. memang sentiasa la minum letak mende ni.. amek spital punye je.. bila balik umah tu la yg payah.. baru2 ni carborie ni abes dah.. masa cek up kat pakar kanak2 hospital kajang rabu lepas.. berat adik menurun..

Masa discaj berat adik 2.3kg.. 4 hari lepas tu gi cek up kat KK Kajang berat 2.4kg.. selang 3 hari gi cek up kat pakar kanak2 hospital kajang, berat masih maintan 2.4kg.. bila pergi seminggu lepas tu yakni jumaat minggu lepas turun balik 2.3kg.. rabu semalam gi cek up lagi.. maintain 2.3kg..

Fuh.. memang tiap kali ibu letak adik kat alat penimbang tu.. mesti berpeluh2.. mate mesti fokus tetap kat nombor penimbang tu.. risaunye berat adik turun..

Adik dah 8 bulan.. tapi masih dengan berat 2.3kg.. saya kalau bawak adik gi cek up.. (memang adik keluar kemana2 hanya untuk cek up je.. ke KK Kajang.. Ke Klinik pakar kanak2 Hosp. Kajang.. ke IJN ) memang banyak kali saya kene tegur.. sebab bawak baby 'dalam pantang' gaya pelik camtu.. saya buat adik macam baby 8 bulan la.. macam mana gaya org bawak anak diorg yg umo 8 bulan tu.. mcm tu jugak la gaya saya bawak adik.. tetapi mesti kene tegur dgn kakak2 yg agak senior..

ayat 1 - " ehhh.. kenapa dukung budak dalam pantang macam ni??"

ayat 2 - " tak boleh budak dalam pantang pakai baju macam ni.. kene bedung elok".

ayat 3 - " dah berapa hari budak ni. sejuk dia tak bedung macam ni"

ayat 4 - " mak.. mak jgn bawak anak laju2 ye.. mak pun dalam pantang tak elok jalan laju2"

ayat 5 - " aalaaa kesiannye makcik tgk kamu ni baby.. nape la mak kamu tak balut kamu elok2.. sejuk kamu ni.. nak.. anak dalam hari ni kene bedung ketat2.. "

dan sebagainye.. tak tertulis dah.. panjang nanti jadinye..

huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.. tolang laa.. anak saya dah 8 bulan.. dia tak nak berbedung dah.. memang dia akan mengamuk tak berhenti kalau saya bedungkan dia..

huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu... tolong laa.. anak saya dah 8 bulan.. dia tak nak saya dukung kan dia dlm keadaan berbaring.. dia nak berdukung secara duduk atau menghala kedepan.. dia nak memandang sana sini.. kalau saya dukung dia mendekap ke dada.. memang tangan dia akan tolak saya.. dia nak memandang ke depan..

yee.. saya tau semua tau apa yg terbaik untuk baby kecil.. tapi percaya lah.. saya ibu dia memang sedaya upaya buat dan hendakkan yg terbaik untuk anak saya..

oppsss.. citer pasal apa ni.. bukan tajuk carborie ke.. ok2.. sori.. termasuk sesi lepas geram pulak.. ekekke..

sambung balik pasal carborie ek.. makanye semalam lepas abes cek up pakar tu, terus kami singgah farmasi kat kajang.. yg kami dapat dari farmasi hospital sungai buloh tu.. tup tup tup.. ade carborie nyee.. huuu selamat.. tak yah lah susah payah nak mencari..

tapi bila sampai umah.. belek punye belek.. nampak lain dari yg saya beli dulu..


Yang no 1 tu.. saya beli beberapa bulan lepas.. kaler kuning dia terang.. yg no 2 tu beli semalam.. kaler agak pudar.. bila bukak.. sudu pun lain.. memang terasa was2 jugak.. terus amek gambar dan email terus ke company Valens..

Pagi tadi dapat panggilan dari Valens.. yg mengatakan itu keluaran baru.. sudu pun baru dan lebih mesra pengguna.. kekeke.. lega sikit hati.. daku takut barang tiruan je. ye laa.. sekarangkan banyak dah produk di cetak rompakkan.. di klon kan.. dan di di di seangkatan dgn nye..

Makanya tadi adik pun stat balik ber Caborie.. harap2 cek up akan datang berat adik naik la ye.. susah hati tgk adik kecik je..

Thanks jugak kat staff Carborie.. cepat dorg bagi feedback.. ok.. kepada pengguna Carborie.. yg terkonfius mcm daku tu.. disini jelaslah.. tin baru carborie tu selamat digunakan..

daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

18 ulasan:

  1. selamat akak confirmkan.. bahaye kalau kene yang tiruankan..

    BalasPadam
  2. fifi.. tu laa.. takut jugak kan nak bagi suke hati kat baby.. tu yg confirmkan jugak tu..

    BalasPadam
  3. Balasan
    1. 1 Tin ni dalam rm30 lebih.. tak ingat lebih tu berapa.. hehe..

      Padam
  4. Maaf.. sape tanya hari tu beli kat mane ye.. saya beli kat farmasi alpha kat kajang..

    * sori terdelete komen.. susah online henpon.. nak tekan lain...lain yg tertekan.. heeemmm...

    BalasPadam
  5. Saya kak. Ni tnya utk kwn, anak dia sakit jantung berlubang. Cari dh byk tempat tapi takde. Kalau akak blh bg alamat ker, boleh dia pg beli. Tq kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ok suzane.. akak dah sms kawan suzane tu.. :)

      Padam
  6. Anak sy pun amik Carborie ni..sy stay kat Seremban 2, setelah mencari 4 farmasi sy jumpa di farmasi sebelah casa moda (jakel) rumah kedai depan Aeon seremban 2. Kot kot ada org yg cari kat sban la....saja nk share..apa pun sy doakan anak Ina kembali pulih dan membesar dgn baik...

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih puan kerana berkongsi.. untuk kegunaan bersama juga..

      terima kasih mendoakan anak saya ye... :)

      Padam
  7. Anak sy pun amik Carborie ni..sy stay kat Seremban 2, setelah mencari 4 farmasi sy jumpa di farmasi sebelah casa moda (jakel) rumah kedai depan Aeon seremban 2. Kot kot ada org yg cari kat sban la....saja nk share..apa pun sy doakan anak Ina kembali pulih dan membesar dgn baik...

    BalasPadam
  8. Balasan
    1. carborie ni utk menaikkan berat badan..

      Padam
  9. Bleh tlong ajar cre nk gnekn carborie ni...bpe dos nk gne...mcm mne skatan die...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mcm anak saya.. setiap kali minum susu setiap 3jam saya letak 2 skop carborie ke dalam susu dia.. ni atas nasihat doktor..

      Padam

Nak conteng2??? Sila laaa...