Followers

Isnin, 8 April 2013

Admit lagi dan lagi

Lama dah tak masuk umah ni. rindu2an nak singgah umah kawan2 semua.. hehhee..

Al-kisahnye adik kene admit lagi pada 25/3/13 hari tu. Mula2 pagi tu ade TCA kat klinik pakar. Bila dah sampai turn nak check doktor tu, badan adik panas. adik ni memang camtu. demam dan dia tak boleh nak dipisahkan. demam la sentiasa. badan dia tak mampu lagi nak seimbangkan dengan keadaan cuaca. kalau sejuk, badan dia akan jadi terlalu sejuk. kalau panas, badan dia akan ikut jadi terlalu panas. disebabkan bacaan kuning dia dah bawah 100, hanya tunggu tarikh dari IJN. jadinye doktor kene sentiasa peka dengan keadaan dia. tak nak demam dan sebagainya. lebih2lagi awal bulan 3 tu dia kene jangkitan kuman kat paru2. Tapi alhamdulillah, demam kali ni cume demam biasa je. demam biasa pun hampir 2 minggu juga adik kat SCN tu.


Waktu ni masa menunggu kat wad kanak2 7B. sebenarnya masa doktor buat keputusan adik kene admit. wad dah penuh. takde katil kosong. Jadinye jenuh jugak tunggu kat kosi depan tu. tunggu ade sorg nak discaj. adik dorg nak letak dalam bilik asingan. mereka taknak adik bercampur dekat belakang. tau je la.. ramai yg demam, batuk, selesema. takut lagi terukkan keadaan adik. 


akhirnya lepas 2 jam lebih dok termenung kat situ, dapat jugak adik katil dalam bilik tu.. hehhee.. waktu ni ayah takde. ayah lepas daftar masuk je, ayah terus balik. setel kan mende, gi opis mintak cuti, amek baju2 ibu. dan segala keperluan nak menginap kat hospital ni. huhuhuu..


Tengok.. memang hospital ni rumah kedua adik. dia sangat seronok. aksi dia lepas beberapa minit dapat katil.. seronok sangat la dia.. heehehhee.. ibu pun dah jadi tak kisah dah.. apa nak buat. kalau itu dah yg terbaik utk adik. 

Dalam bape jam tu.. tiba2 nurse datang bagitau kene pindah SCN pulak. sebab ada kes budak kene demam campak. memang dia perlukan bilik ni.. amboi.. berebut bilik nampak. hehehe.. memang takde pilihan. doktor tak bagi adik bercampur dengan kanak2 besar kat belakang. makanya pukul 8.30malam, datang 2 org nurse tolak katil adik pergi ke SCN.


Kembali ke tempat asal.. hehehe.. waktu ni dah pukul 11 malam kot. adik dah kepenatan. sampai je kat scn. terus kene amek darah dan cari line utk drip branula nak masuk antibiotik. tu penat nangis la tu. kesian.. dapat balik katil kecik. hehehe..


Sakit2.. main tetap main.. ehehhe..


Best kan dunia bayi.. eh adik dah kategori kanak2.. hehehe.. sakit2 pun mampu bergelak ketawa, tersenyum, menghiburkan hati org yang melihatnya.. kalau kite yg 'tua' ni sakit.. tak tahu la.. nak sengeh pun malas.. rase nak makan org je kalau org buat hal kan.. hehehhee..


Tengok pic ni.. nampak adik cam nak bagi penumbuk je kat patung tu.. hehehe.. cerite nye.. dia nampak tengah leka2.. cam berkhayal pun ade jugak.. saya letak patung tu kat sebelah dia.. dia mcm tak perasan lagi. tibe2 patung tu rebah ke atas muke dia.. dia terus tangkap reben dan tangan dia ala2 nak bagi penumbuk je.. hehehhee.. 


Yang ni pulak.. dah takde menan agaknye.. tiub minum dia jugak dia nak main. tu kalau kat umah bahaya tu. kalau tercabut, memang berlari ke spital la balik jawabnye.. kalau kat spital takpe.. releks laa.. nak main.. main la.. hehehe..


Pic ni respon dia masa saya tegur dia main tiub minum tu.. saya cume baring je kat katil sambil cakap.. "haaa.. adik main ape tu?" dia lepas kan tiub dia.. dan itu lah aksi dia.. hehehe.. Dia tau sebenarnya, yg dia tak boleh main tiub tu. sebab bila dia pegang je tiub tu, saya akan buat2 pukul tangan dia. dah lepaskan terus tiub dari tgn dia.. pukul manja2 je.. bukan kuat2 pun.. jadi dia memang tau sgt yg dia memang tak boleh main dengan tiub tu. tapi saje.. nak main jugak.. hehehe..


ejek2.. jelir lidah.. tu la modal dia.. kalau saya tegur atau buat2 marah dia.. sabo je le.. hehehe..


Ni dia demam.. badan dia panas.. 38.4c.. jadinye saya balut dia dengan kain basah.. gelak2 pulak dia.. hehehe..


Tido time... ade adik kisah.. macam2 cara2 dan aksi time dia tido. jangan la kacau adik tido.. dia akan mengamuk nanti.. hehehe..


TIme tu discaj.. 5/4/13.. yeeeaaaaaaayyyyyyyyyyyy... wek.. ;p

28 ulasan:

  1. hehe..cutenye headband dia,bunga besor lagi atas kepala..aunty nak pinjam sat boley ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehhe.. maceh aunty.. nak pinjam???.. tak leeehhh... hehehe...

      Padam
  2. Alhamdulillah adik dah sembuh demam...sori lisa xdpt baca hbs smua entry akak..nk tnya adik dah bape bulan ye

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah..

      adik minggu depan dah 10 bulan..

      Padam
  3. alolo tomei la die dengan headband ungu tu..cepat sihat ye sayang..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aamiin...

      terima kasih aunty anis.. hehehe..

      Padam
  4. kuatnya adik.. dlm wad pun senyum2 lagi.. melting aunty tau

    BalasPadam
    Balasan
    1. adik memang camni.. hepi dan ceria saje.. hehhe..

      Padam
  5. Amboi geramnyer budak tecik ni..!
    Kemain lagi beso bunga kat ats kepala tu ye :)

    Masih teringat adik tengok aunty ngan gaya yg curious..hihihi

    Peluk cium utk adik ye Ina :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehhehe.. adik kalau tak pernah tgk..dia akan pandang camtu..

      tapi lama2 bila dia dah kenal.. baru boleh sengeh2.. hehehe..

      Padam
  6. harap dapat jumpa adik baby suatu hari nannti..In Shaa Allah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. In shaa allah.. ade rezeki nanti boleh jumpe adik..

      Padam
  7. Kuatnya adik...sakit2 pun tetap ceria.. Semoga adik cepat sembuh ya... Amin

    BalasPadam
    Balasan
    1. alhamdulillah.. nampak dia kuat..

      terima kasih..

      Padam
  8. kesian tgk... tp kagum la dgn semangat ank kamu dear.. tetap gak nk main..tersenyum riang...subhanallah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau org tak kenal adik.. mesti tak tau dia sakit.. ceria saje dia.. hhhee..

      Padam
  9. adik kuatkan kak ina.. saye teringin sangat jumpe adik.. inshaallah suati hari nanti mesti ufairah akan jumpe intan maisarah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. in shaa allah fifi.. ade jodoh nanti kite jumpe ye.. hehehe..

      Padam
    2. tu la kak ina.. padehal dekat je kite kan.. tapi takde rezeki nak jumpe lagi.. adik da brape kali lalu depan rumah aunty fifi.. tapi tak jugak jumpe2..

      Padam
    3. adik tak jumpe2 jugak aunty fifi sebabnyeeee adik lalu je depan umah aunty.. kalau singgah mesti jumpe.. eehhehe..

      Padam
  10. dah lama follow kisah adik...adik masih kuat & terus kuat hingga hari ni...ina jum ikhtiar juga dgn natural supplement Shaklee utk adik di samping rawatan hospital.

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih kerana sudi follow kisah adik..

      Padam
  11. adik ank y kuat & sgt2 istimewa..
    moga adik cpt sembuh ye..adik kuat smngt... sbb walaupon dia sakit, dia ttp ceria/senyum/bmain sbb xnak bagi mak ayah dia ssh hati.

    BalasPadam
    Balasan
    1. semoga adik terus kuat dan kuat.. Aamiin.. terima kasih lya..

      Padam
  12. yui sggh pg ya kak...

    moga adik terus kuat dan kuat...

    BalasPadam

Nak conteng2??? Sila laaa...