Followers

Selasa, 30 September 2014

Bunga Kantan VS Asam Pedas

Dah lama sangat saya teringin nak makan asam pedas. Rase dari sebelum bulan puasa tu lagi agaknye kot.. saya suke masak asam pedas letak bunga kantan. tapi kat sini bunga kantan tersangat la mahal.. sejak teringin nak makan asam pedas pergi pasaraya mesti akan tgk bunga kantan.. 2 kuntum tu je harga dalam RM6 - RM9.. huuuu jeling2 je la tengok nye..

Bak kata en. centa hati.. nak beli bunga kantan baik beli asam pedas dah siap kat kedai.. sebungkus plastik tu siap ikan baru rm5.. saya pun "heeemmm.. yelaa.." 

tapi tak tahu la.. saya kalau beli kat kedai mcm tak kene dengan citarasa.. sedap memang sedap.. tapi tak kene dengan tekak saya. kalau kat kedai rase mcm manis.. mungkin letak gula kot.. tak tahu la.. sebab saya masak memang tak pernah letak gula.. walau masak sambal pun saya tak pernah letak gula..  agaknye dah terbiasa dengan air tangan mak yg masak lauk memang tak letak gula.. macam tu juga dengan bahan perasa.. mmg tak pernah ade stok dekat umah saya melainkan garam.. huuuuuu... 

ok berbalik pada asam pedas dan bunga kantan. semalam saya pergi NSK beli bahan basah dah kehabisan stok kat umah.. sekali tengok bunga kantan.. saya memang apa2 tak lupa nak tuju ke bunga kantan nak tengok harga. hahahha..


Bunga kantan 2 kuntum harganya rm2.99... terus panggil en. centa hati bagi tau bunga kantan murah lah hari ni.. boleh tak nak beli?? hahaha.. tengok isteri solehah.. nak beli bunga kantan pun minta izin tau.. hahahha...

en. centa hati tengok la harga bunga kantan tu terus dia jawab "eh.. murah murah.. haaa beli2 cepat.. nanti boleh masak asam pedas"..

hahaha.. en. centa hati pun dah tau.. semenjak harga asam pedas melambung tinggi tu dia dah 3 kali tapau asam pedas kat 3 kedai berlainan.. kikikiki...

saya pun terus tengok daun kesum..


RM1 je satu rumpun ni.. hahaha... lepas tu dok fikir2 nak masak ngan ikan apa pulak.. saya pilih ikan cencaru je.. 

sampai je umah terus bersih2 kan semua bahan basah.. terus masak.. tak sabar ni nak makan asam pedas air tangan sendiri..  yg penting ikut citarasa sendiri.. kikiki.. 


fuh.. menambah2 makan nya.. en. centa hati pun mencurah2 kuah dalam pinggan dia.. sangat puas hati.. dah mkn tghari pukul 2.. pukul 6 cedok lagi nasi makan.. dah tu pukul 9 malam.. dengar en. centa hati bukak periuk nasik lagi.. hahha.. saya malam tak makan dah.. opsss... ye la tu... lepas dah dia makan tgk dlm periuk ade sikit lagi kuah dan ikan.. cepat2 masuk dlm petiais.. esok boleh makan lagi.. hahaha..

meh nak share resepi gaya saya.. ngeeeee.. takde sukatan yg tepat ye.. tang cili kalau nak pedas leh letak banyak.. tak nak pedas boleh letak sikit.. macam tu juga dengan bahan2 yg lain.. ikut banyak mana nak masak.

RESEPI : ASAM PEDAS IKAN

Bahan:
Ikan
cili kering - dikisar
bawang merah - dikisar
bawang putih - dikisar
halia - dikisar
lada hitam - dikisar
serai
halba
biji sawi
bawang merah -dihiris
daun kari
air asam jawa secukupnya
daun kesum
bunga kantan
garam

cara2nya;
1. tumiskan bawang merah hiris, halba, biji sawi, serai, daun kari hingga naik bau wangi.
2. masukan bahan kisar dan masak hingga garing.
3. masukan air asam jawa hingga mendidih.
4. masukan ikan, daun kesum dan bunga kantan.
5. masak hingga ikan masak.

*boleh nak tambah bendi ke tomato ke dan apa2 aje.. saya tak letak sebab takde stok dirumah.. 

ok.. itu je... hehhehe...

4 ulasan:

  1. Yummm.. sedap.. klo ltk bnga kantan lg power.. tp skarang ssh nk dpt. Aritu cari 5biji kedai.. satu pom xde.last2 buat x ltk bga kantan.. tp kurajg kawww la

    BalasPadam
  2. jarang letak bunga kantan dalam asam pedah..lebih suka letak daun kesum banyak2

    BalasPadam
  3. kak.. duduk je sebelah sungai kantan.. tapi bunge kantan punye payah nak jumpe.. kan..

    BalasPadam
  4. xreti masak tapi suka makan boleh? hahahhahaa

    BalasPadam

Nak conteng2??? Sila laaa...